Tillsammans med ett par kumpaner har Thereza Eriksson, dotter till Soraya Post (FI), enligt Nyheter idag lurat sig in i åldringarnas hem genom att påstå sig vilja kontrollera brandsäkerheten eller tv och telefoni för att sedan stjäla bankkort, smycken och andra värdesaker. I medierna har Eriksson framställts som en ”romsk aktivist” som ”slåss för att förbättra den romska kvinnans situation i Sverige”.

Enligt åklagaren har brotten ”präglats av planering och förslagenhet” och utgör en ”systematisk och upprepad seriebrottslighet”. Uddevalla tingsrätt konstaterar även att ”samtliga brott har riktats mot äldre personer, vars skyddslösa ställning, godtrogenhet och svårigheter på grund av hög ålder har utnyttjats”. Ligans senaste offer var 93, 89, 85 och 91 år gamla, samtliga bosatta i Västergötland.

Med de stulna bankkorten har man sedan gjort inköp och tagit ut kontanter.

Eriksson döms för fyra fall av grov stöld, två fall av bedrägeri samt ett fall av försök till bedrägeri till två års fängelse. Kumpanerna, två manliga romer i 25-årsåldern, döms till två års och en månads fängelse respektive tio månaders fängelse.

Eriksson dömdes senast 2015 för stöld och snatteri till villkorlig dom och böter.

– Som många andra romska tjejer i min generation har jag känt mig tvungen att boxas mot samhällets fördomar och mot min egen etniska grupp, sa Thereza Eriksson till SR P1 Tendens 2011.