Efter en omröstning under torsdagen står det klart att EU-parlamentet utlyser klimatnödläge. Vad detta innebär i praktiken är oklart. Kritiker menar att det inte finns någon effekt över huvud taget.

Uppmaningen om att utlysa klimatnödläge har kommit från de gröna, vänstergruppen, liberalerna och den socialdemokratiska partigruppen, uppger Expressen.

Miljöpartiets ledamöter tillhör dem som röstade för resolutionen. EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP) hävdar att deklarationen är en viktig signal till omvärlden inför det kommande klimattoppmötet i Madrid. Men inte ens han tror att detta kommer ha någon verklig effekt.

– EU-parlamentet skickar en kraftfull signal till världen om att det är dags att skrida till handling. Det är tråkigt att de andra partierna inte ville fylla resolutionerna med verkligt innehåll men förhoppningsvis kan detta sätta press på liberaler, centerpartister, socialdemokrater och andra att börja driva en klimatpolitik i linje med vad vetenskapen kräver, säger Pär Holmgren till Expressen.

Mette Kahlin McVeigh, klimatchef på den gröna och liberala tankesmedjan Fores, menar att politikernas klimatnödläge är slöseri med tid. Hon säger att de inte är ”en del av aktivisterna på gatan” och att de i stället borde fatta effektiva beslut.

– Det är en dimridå för att det ska se ut som att man gör någonting, och tar fokus från faktiska åtgärder, säger hon.

Jämförs med tidigare alarmistiska påståenden

I sociala medier jämför man EU-parlamentets klimatnödläge med en gammal varning från FN:s miljövårdschef. 1972 sade den dåvarande miljövårdschefen att vi bara hade tio år på oss att hejda katastrofen. Det är 47 år sedan.