Efter att länderna förbjudit import av spannmål och mat från Ukraina – som inte är medlem i unionen – dundrar EU att unilaterala åtgärder mot handel från enskilda medlemsländer är ”oacceptabelt”.

Utspelet gjordes av en talesperson för EU-kommissionen på söndagen efter att Polen och Ungern tagit till åtgärderna för att skydda respektive lands jordbrukssektor.

Efter att Rysslands invasion blockerat vissa hamnar i Svarta havet hamnade stora mängder ukrainskt spannmål, som är billigare än det som produceras i Europeiska unionen, i centraleuropeiska stater på grund av logistiska flaskhalsar. Detta innebar sänkta priser och försäljning för lokala bönder.

LÄS ÄVEN: EU-dom öppnar för sanktioner mot Polen och Ungern – svenska politiker jublar

Frågan har skapat ett politiskt problem för Polens styrande nationalistiska parti, Lag och rättvisa (PiS), under ett valår eftersom det har retat upp människor på landsbygden där stödet för PiS vanligtvis är högt.

Det polska förbudet, som trädde i kraft på lördagskvällen, kommer också att gälla transitering av dessa produkter genom landet. Samtal ska hållas med den ukrainska sidan för att skapa ett system som säkerställer att varor endast passerar genom Polen och inte hamnar på den lokala sidan. 

”Inte acceptabla”

”Vi är medvetna om Polens och Ungerns tillkännagivanden angående förbudet mot import av spannmål och andra jordbruksprodukter från Ukraina”, sade EU-talespersonen i ett uttalande via e-post. ”I detta sammanhang är det viktigt att understryka att handelspolitik är av EU:s exklusiva behörighet och därför är ensidiga åtgärder inte acceptabla.”

”I sådana utmanande tider är det avgörande att samordna och anpassa alla beslut inom EU”, tilläggs uttalandet.

Ukrainas ministerium för jordbrukspolitik och livsmedel sade på lördagen att det polska förbudet strider mot befintliga bilaterala exportavtal och uppmanade till samtal för att lösa frågan. Samtal ska enligt uppgift också hållas så tidigt som på måndagen.

LÄS ÄVEN: EU-kommissionens ordförande vill tvinga Ungern och Polen ta emot migranter