I det omarbetade EU-direktivet för körkortsregler som läggs fram den 1 mars finns även skärpta krav för att få köra A-traktor.

EU-kommissionens skärpta krav skulle innebära att 16-åringar måste ta ett körkort med krav motsvarande B-körkort för att få framföra fordonet.

LÄS ÄVEN: EU kan FÖRBJUDA svenska A-traktorer

– Vi föreslår att A-traktorer ska kunna köras med ett B1-körkort och vi sänker då åldersgränsen till 16 år, säger den ansvariga EU-kommissonären Andia Valean i samband med det informella mötet för EU:s transport- och energiministrar i Stockholm.

Detta innebär dock samtidigt inte att vanliga bilar ska kunna köras av 16-åringar.

Förslaget är en del av det omarbetade EU-direktivet för körkortsregler som ska skickas till EU-ländernas transportministrar för förhandlingar och eventuella revideringar kan ske längs processen.

Viktigt för glesbygd

I Sverige uppger infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) att han också vill skärpa kraven. Att det i dag är tillåtet för 15-åringar som tagit mopedkörkort att köra A-traktor anser han är fel.

Samtidigt menar Carlson att det viktiga för regeringen är att säkerställa att ungdomar i glesbygd, där det är långt till busstation och tåg, kan ta sig fram på ett tillgängligt och tryggt sätt.

LÄS ÄVEN: Här patrullerar epa-ungdomar när polisen inte räcker till