På torsdagen röstade EU-parlamentet för att förklara Ungern som en icke-demokrati, i stället betecknar man landet numera som en ”hybridregim med parlamentariskt envälde”. Även från svenskt håll attackeras Ungern.

För ett par dagar sen rapporterade Samnytt om EU:s planer på att döma ut Ungern som icke-demokratiskt. Enligt EU-parlamentet har demokratin och de grundläggande rättigheterna i landet försämrats ytterligare sedan man utlöste artikel 7-förfarandet 2018. Detta menar man har skett genom ”medvetna och systematiska ansträngningar från den ungerska regeringen”.

Enligt artikel 7 i EU:s fördrag kan EU-ländernas regeringar i rådet efter en begäran av Europaparlamentet eller EU-kommissionen slå fast att det finns en klar risk för allvarliga brott mot EU:s värden i de aktuella länderna.

LÄS ÄVEN: EU redo att förklara Ungern som en icke-demokrati

Efter att parlamentet på torsdagen röstat för en interimsrapport som går igenom den politiska utvecklingen i landet betraktar man numera Ungern som en hybridregim med parlamentariskt envälde.

– Situationen har utvecklats på ett dramatiskt sätt på alla områden, sade Gwendoline Delbos-Corfield, en miljöpartistisk fransk EU-parlamentariker som ansvarar för rapporten, i en debatt på onsdagen.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Ungern visar vänsterns antidemokratiska värderingar”

Även från svenskt håll attackeras Ungern.

– Ungern har blivit EU:s första icke-demokratiska medlemsland och det blir bara värre och värre och värre. Skurkregeringen i Ungern ska inte få ett enda öre av våra skattebetalares pengar, sade Socialdemokraternas Evin Incir med hänvisning till att landet samtidigt riskerar att få EU-stöd indraget för att det inte lever upp till rättsstatens principer.

Häxjakt

Kritiker av EU:s attacker på Ungern menar att det pågår en häxjakt på landet.

– Denna debatt har pågått längre än tio år och jag har aldrig sett en sådan samling fakta, halvsanningar och antaganden i ett EU-dokument. Detta är inget annat än ungrofobi, sade György Hölvényi från det ungerska nationalkonservativa koalitionspartiet KDNP.

SD-nej

Rapporten stöddes av 433 ledamöter mot 123 och 28 som avstod. Samtliga närvarande svenska EU-parlamentariker röstade för rapporten förutom Charlie Weimers (SD) och den politiske vilden Peter Lundgren som röstade mot.

I helgen ska EU-kommissionen besluta om EU-stödet till Ungern ska dras in eller ej.