Viktor Orbans vinst i det ungerska valet nyligen kan samtidigt innebära att EU gör verklighet av de sanktioner man sedan tidigare föreslagit.

Det var i söndags Orbans nationalkonservativa parti Fidesz gick segrande ur valet, och det dessutom med ytterligare stärkt folkligt mandat. Regeringen Fidesz/KNDP behåller i en fjärde mandatperiod den 2/3 majoritet i parlamentet som man haft sedan 2014.

LÄS ÄVEN: Seger för Viktor Orbán i ungerska valet

Enligt en dom i EU-domstolen i februari har unionen rätt att stoppa utbetalningar till medlemsländer som påstås inte leva upp till rättsstatens principer. I och med domen ogillade domstolen Polens och Ungerns klagan om att EU inte ska kunna stoppa bidrag ifall man anser att det föreligger en risk för ”missbruk av EU-medel”.

Process påbörjas inom kort

Två EU-parlamentsledamöter säger nu att de förväntar sig att EU-kommissionen ska lansera ”mekanismen för villkor för rättsstatsprincipen” mot Ungern, en rättslig process som i slutändan skulle kunna stänga av miljarder i EU-utbetalningar till Budapest. Lagen har hittills aldrig prövats.

EU-kommissionen blockerar även medlen från coronafonden ”Next Generation EU” till Ungern och Polen, vilket man också hänvisar till påstådda tvivel om att rättsstatsprincipen följs.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Ungern visar vänsterns antidemokratiska värderingar”

Kommissionen väntas inleda processen mot Ungern om två veckor. Enligt uppgift kommer Polen inte att påverkas denna gång.