I Danmark debatteras just nu föräldraledighet och ett förslag om elva öronmärkta pappaveckor. Medan många danskar är emot förslaget pressar EU på.
I Danmark är två veckor av föräldraförsäkringen öronmärkta för pappan och mammorna tar ut 90 procent av föräldraledigheten. Danska mammor är garanterade fyra veckors ledigt före förlossningen och 14 veckor när barnet är fött. Resterande 32 veckor får föräldrarna fördela mellan sig som de vill.
– Då tar de traditionella föreställningarna om könen över och då blir det ofta kvinnan som tar ut föräldraledigheten, säger Kenneth Reinicke, mansforskare vid Roskilde universitet, till statstelevisionen.
EU-direktiv
Upprinnelsen till den danska debatten är ett EU-direktiv som innebär att individuell rätt till fyra månaders föräldraledighet ska införas senast i augusti nästa år.
Politisk oenighet råder om frågan och i en ny opinionsmätning framgår att 45 procent av danska folket säger nej till öronmärkta pappaveckor, bara 30 procent är positiva till förslaget.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.