Europarådets kommission för mänskliga rättigheter har avvisat en begäran från den tyske parlamentsledamoten Petr Bystron om att hjälpa den i Storbritannien fängslade medborgarjournalisten Tommy Robinson. Kommissionen väljer i stället att kräva ett slut på åtal mot NGO-organisationer som hjälper illegala invandrare.
Samhällsnytt har tidigare rapporterat om hur Tommy Robinson i maj i år arresterades och efter en summarisk rättegång kastades i fängelse efter att ha bevakat en rättegång mot ett muslimskt ungdomsgäng som åtalas för en så kallad grooming-härva där man tvingat in minderåriga brittiska flickor i prostitution.
LÄS MER: Medborgarjournalist arresterad utanför domstol – rapporterade om rättegång mot groominggäng
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Fängslandet har lett till omfattande protester i Storbritannien och även uppmärksammats och kritiserats internationellt. Många menar att förfarandet strider mot rättssamhällets och demokratins principer och i stället påminner om hur man i diktaturstater tystar och spärrar in oppositionella opinionsbildare och journalister.
LÄS MER: Livesände utanför rättegång – döms till drygt ett års fängelse efter rekordsnabb process
Brittisk domstol belade dessutom landets journalister med förbud att rapportera om händelsen och tvingade de medier som redan gjort det att avpublicera sina artiklar. Detta har ytterligare bidragit till kritiken.
LÄS MER: Stor demonstration i London till stöd för fängslade journalisten Tommy Robinson
Robinson har en lång historik av engagemang mot islamism och den tilltagande islamiseringen av vissa stadsdelar i London och andra brittiska städer. Detta har renderat honom många fiender bland radikala muslimer och även bland grovt kriminella med muslimsk bakgrund. Dödshot har uttalats och Robinsons säkerhet i fängelset har ifrågasatts där fångar som hyser hat mot Robinson avtjänar straff.
LÄS MER: Tidigare domare om farhågorna om Robinsons säkerhet i fängelse: ”So what?”
Sveriges utrikesminister Margot Wallström har i samband med en interpellation i riksdagen meddelat att regeringen inte har för avsikt att kritisera Storbritannien för dess agerande gentemot Robinson. Beslutet har ifrågasatts mot bakgrund av att Wallström i andra sammanhang och på betydligt svagare grund valt att hårt kritisera andra länders agerande. Hon har exempelvis anklagat Israel att ägna sig åt “utomrättsligt dödande” – en enligt vissa förskönande omskrivning för mord – på palestinier.
LÄS MER: Geert Wilders kräver att Tommy Robinson släpps
Nu sällar sig även Europakommissionen för mänskliga rättigheter genom kommissionär Dunja Mijatović till dem som vänder Tommy Robinson ryggen. Beskedet kom efter att den tyske parlamentsledamoten Petr Bystron skrivit till kommissionen och krävt att man bistår Robinson i hans önskan att söka asyl utanför Storbritannien.
I brevet skrev Bystron:
“Robinson har vid flera tillfällen varit måltavla för våldsamma attacker från andra fångar i brittiska fängelser. Det måste antas att hans liv är i omedelbar fara i brittiskt fängsligt förvar. Jag vädjar därför till EU och Europarådets kommission för mänskliga rättigheter att använda alla till buds stående medel för att se till att Tommy Robinson (född Stephen Lennon) släpss fri och beviljas politisk asyl utanför Storbritannien, eventuellt i Tyskland.”.
Mijatovićs svar dröjde nästan en månad och när det kom hävdades att “kommissionens mandat inte medger att enskildas klagomål tas upp”.
Tidigare i veckan, innan beskedet att hon inget kan göra för att hjälpa Robinson, utfärdade kommissionär Mijatović ett uttalande för “World Refugee Day” där hon krävde att Europarådets länder ska “avhålla sig från att ingripa mot” vad hon kallade “enskilda individers och NGO-organisationers legitima arbete för att bistå migranter” och att “stater i stället bör samarbeta med dem och ge dem stöd”.
LÄS MER: Tusentals demonstrerade i London för att Tommy Robinson ska frias
Detta menade Mijatović “skulle inte endast säkerställa rättigheterna för dem som söker skydd, utan också vara till gagn för våra samhällen som helhet”. Uttalandet gjordes mot bakgrund av att sådana personer och organisationer åtalats eller kommer att åtalas för att ha ägnat sig åt att hjälpa människosmugglare och illegala invandrare.
LÄS MER: Margot Wallström vill inte lägga sig i fallet Tommy Robinson
Bystron uppges nu vara i färd med att skriva ett nytt brev till Mijatović i vilket han begär en förklaring av varför hon kan uttala sig till förmån för personer och organisationer som åtalas för brott för att ha bistått illegala migranter, men inte en europeisk medborgare som utsätts för politisk förföljelse för att ha kritiserat och rapporterat om gäng som ägnar sig åt våldtäkt mot barn.
LÄS MER: Medborgarjournalisten Tommy Robinson har förflyttats till ett högriskfängelse
Enligt Bystrons stab, har även det tyska utrikesministeriet vägrat att hjälpa Robinson med hänvisning till den ifrågasatta legaliteten i hans arrestering. Något skäl har inte uppgetts.
Beslutet att inte hjälpa Robinson ska ses i skenet av att Tyskland bara sedan 2012 har beviljat inte mindre än 1,8 miljoner människor asyl, trots att en överväldigande majoritet av dem är ekonomiska migranter och inte personer utsatta för politisk förföljelse.
Bystron har skickat motsvarande brev med vädjanden om att hjälpa Robinson till organisationerna Amnesty International och Human Rights Watch. Enligt uppgift har ingen av dem ens svarat.
Bystron är ledamot för nationsvänliga AfD i den tyska förbundsdagens utrikespolitiska utskott. Han kom som politisk flykting till Tyskland 1988 och anslöt sig 2013 till AfD. Han var ordförande för AfD i delstaten Bayern 2015-2018. Han är för närvarande en av Tysklands tio mest populära politiker i sociala medier.
Bystron har tilldelats flera utmärkelser för sitt skrivande och varit lektör och redigerare på uppdrag av Universitet i Geneve för en bok författad av den polska fackföreningsledaren, före detta presidenten och Nobelpristagaren Lech Wałęsa.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.