54-åriga asylaktivisten med mera EvaMärta Grankvist blev för några år sedan föremål för en uppmärksammad polisrazzia där hennes hem genomsöktes efter illegala migranter som hon misstänktes gömma. Nu är hon i farten igen för att förmå Sveriges regering och riksdag att låta alla afghaner komma till Sverige och stanna här. Verktyget i kampen den här gången är svarta paraplyer.

Sverige har släppt in i särklass flest afghanska migranter av alla länder i EU, i synnerhet de så kallade ”ensamkommande flyktingbarnen” som i efterhand i en flertalet fall visat sig vara varken ensamma, flyktingar eller barn. Enligt EvaMärta är Sverige ändå som ”30- och 40-talets Tyskland” då det händer att någon afghan efter asylprövning ändå måste återvända hem.

EvaMärtas tidigare asylaktivism utanför lagens råmärken skedde som en del av den kritiserade vänsterorganisationen ”Vi står inte ut”:s verksamhet. Idag är det i stället som representant för nätverket ”Nu är det nog” som manifestationerna genomförs.

Hav av paraplyer fälldes upp på offentlig plats

Hundra svarta paraplyer fälldes under onsdagen upp på Klaipedaplatsen i Karlskrona av EvaMärta och hennes aktivistkamrater. Målsättningen är att tvinga fram ett beslut om att alla afghaner som kommer till Sverige ska få stanna och tilldelas permanenta uppehållstillstånd.

– De svarta paraplyerna är en symbol för vår medkänsla och sorg för de afghanska medborgarna som behandlats väldigt illa av den svenska staten, förklarar EvaMärta i en kommentar till statsradion som uppmärksammar händelsen.

Hon berättar också att liknande paraplymanifestationer ska genomföras på andra orter i landet ”från norr till söder”. Vid sidan av afghanerna vill EvaMärta och hennes nätverk ”Nu är det nog” att så kallade ensamkommande ska få stanna permanent, oavsett ursprung – de flesta är afghaner men ett relativt stort antal är även från bland annat Somalia.

https://www.facebook.com/evamarta.granqvist/posts/pfbid0z4LCHq5N8pjo2k36oqU8N79j3gQuAqLNB8do8HvgTohNzzrBrqgeW8cNziGEcgfvl

Alla kan vara med och manifestera ”digitalt”

Utöver de fysiska massmanifestationerna som den i Karlskrona på onsdagen, anordnar EvaMärtas nätverk även det hon kallar ”digitala manifestationer”.

– Varje lördag gör vi det. Då fäller man upp ett svart paraply hemma i sin trädgård eller var man nu är nånstans.

LÄS MER: Gränspolisen slog till mot Eva Märta, 54, i ”Vi står inte ut”: ”Påminner om 30- och 40-talets Tyskland”