Svenska kyrkan kritiseras för förra veckans utspel till stöd för så kallat transsexuella personer. Inte minst då stödet framfördes några dagar efter en massaker på en kristen skola i USA, där gärningsmannen var transsexuell.
– En hel grupp kan inte bli diskvalificerad för vad en person gör, säger Svenska kyrkans pressekreterare Lina Beutler till Samnytt.

Sex personer dödas, varav tre barn, i en skolmassaker på Covenant School i Nashville, Tennessee i USA under måndagen förra veckan.

Förövaren, som skjuts ihjäl av ditlarmad polis, identifieras som 28-åriga Audrey Elizabeth Hale. Hon är en tidigare elev på skolan som under 2022 ”kommit ut” som transsexuell, börjat referera till sig själv som en man och använda namnet Aiden Hale.

Enligt polisen har hon även skrivit ett manifest vars innehåll myndigheterna inte offentliggjort. En polistalesman avslöjar emellertid att hon ska ha varit ”förbittrad över att ha behövt gå på den skolan”.

Polisen

Det har påpekats att förra veckans dåd är den senaste i raden av masskjutningar som begåtts av personer som förkastar sitt biologiska kön. I november förra året dödades fem personer på en nattklubb i Colorado springs. Gärningsmannen i det fallet beskrev sig själv som ”icke-binär”.

2019 drabbades samma delstat av en skolmassaker och 2018 skakades Maryland av en skjutning. I båda fallen med transsexuella gärningsmän.

Allt mer våldsbejakande

Dåden följer ett mönster av allt mer upptrappat våldsbudskap från den transsexuella delen av den så kallade HBTQ-miljön. Samma dag som skolmassakern i Nashville demonstrerar våldsbejakande transsexuella i Oklahoma.

Bland annat hålls en skylt med budskapet ”Trans rights …or else” upp, dekorerad med vapen färgade i samma kulörer som den transsexuella rörelsens flagga. T-shirtar med liknande tryck har fått allt större spridning från 2019 och framåt.

Twitter/Kollage

Fotot på kvinnan med det hotfulla budskapet får snabbt stor spridning i sociala medier. Vissa påstår till och med att den demonstrerande kvinnan på bilden är Audrey Elizabeth Hale, vilket är felaktigt.

Bilden laddas upp till internet av personer som dokumenterar demonstrationen, men försvinner snabbt från sociala medier när det står klart att en skolskjutning med koppling till den transsexuella rörelsen begåtts.

Svenska kyrkan uppmärksammar transsexuella

Våren 2009 utlyser transsexuella vänsteraktivister i Michigan, USA en så kallad ”Trans day of visibility”. Sedan några år tillbaka uppmärksammas dagen världen över den 31 mars varje år.

Första mars i år infaller under fredagen förra veckan, och Svenska kyrkan passar i samband även de på att uppmärksamma vänsteraktivisternas dag på sina sociala medier-konton.

”Gud, jag ber för alla transpersoner som lider, förtrycks, dödas. Jag ber för dem vars namn jag aldrig får veta, de som har tvingats leva i en lögn. Hjälp mig att verka för en bättre värld, där alla får vara sig själva. Amen”, skriver kyrkan i sina inlägg.

Inlägget får både ris och ros. Kritikerna menar inte minst att det är okänsligt med tanke på skolmassakern i USA några dagar tidigare. Kyrkans inlägg uppfattas som politisk motpropaganda mot dem som är arga och bedrövade över massakern.

Svenska kyrkan svarar kritikerna med att de uppmärksammat Trans day of visibility ”som brukligt” och ”som vi gjort tidigare år”.

En genomgång av Svenska kyrkans Twitterinlägg som Samnytt gjort visar dock att kyrkan aldrig tidigare, från 2011 när kontot skapades och framåt, uppmärksammat dagen på Twitter. Däremot uppmärksammades den en gång 2021 på Svenska kyrkans Facebookonto.

Faksimil

”En hel grupp kan inte bli diskvalificerad”

Samnytt ringer upp Svenska kyrkans presstelefon, och det är pressekreterare Lina Beutler som svarar. Hon suckar lätt när hon hör vilken tidning det är som ringer.

Beutler svarar inte på om eller hur kyrkan reflekterar över kritiken, eller om de tänker på hur deras kommunikation uppfattas med tanke skolmassakern samma vecka.

– Vi kan be för en grupp människor, även om det finns människor i den gruppen som gör fel saker, säger hon istället.

– En hel grupp kan inte bli diskvalificerad för vad en person gör.

Avböjer intervju

Beutler ber om att istället boka in tid för en intervju med en präst som kan svara på frågor om Svenska kyrkans sociala medier-arbete. Hon vill att Samnytt först skriver i ett mejl vad vi vill fråga om.

Samnytt har två frågor till Svenska kyrkan: Den ena är varför man valde att uppmärksamma Transgender day of visibility just förra veckan, då det inte gjorts på samma sätt tidigare. Den andra gäller hur Svenska kyrkan använder sociala medier och reaktioner på det användandet.

Knappt fyra timmar senare kommer ett anonymt mejlsvar där man avböjer intervju.

Sedan september förra året är en av dem som leder kyrkokansliets sociala medier-redaktion i Uppsala Jiang Millington. Millington, tidigare gruppledare och oppositionsråd för Miljöpartiet i Järfälla, rekryterades till kyrkan från den vänsterextrema aktivistgruppen #jagärhär.

Svenska kyrkans mejl

”Hej!
Vi avböjer intervju men här kommer en skriftlig kommentar.
/Lina Beutler

Det är många som har reagerat, både positivt och negativt, på Svenska kyrkans bön som lyfter fram transpersoners utsatthet.

Vi tror att Gud har skapat alla människor och att alla har samma okränkbara värde. Det genomsyrar all verksamhet i Svenska kyrkan, och alla är välkomna, oavsett stark eller svag tro, var man kommer ifrån, eller om man känner sig ’värdig’ eller inte.

Evangelierna berättar också om hur Jesus kallar till sig alla människor och vill ha gemenskap med dem, inte minst de som på olika sätt var utsatta och marginaliserade i den tidens samhälle.

Med Jesus som förebild lyfter Svenska kyrkan på sina sociala medier regelbundet fram grupper som i dag lever i utsatthet, transpersoner är en sådan grupp. Andra vi har bett och ber för är exempelvis människor i sorg, ensamma mammor och människor i hemlöshet.

Tidigare har Transgender Day Of Visibility delats på Facebook. Se skärmdump.

Hälsningar
Sociala medier redaktionen”