Bombdåd bussterminal New York infälld Akayed Ullah – foto GN4GN.COM, WATCHMEN OF YHVH

27-årige Akayed Ullah från Bangladesh och med kopplingar till IS utpekas som bombmannen.

Utrikes

Terrorattack på bussterminal i New York – gärningsman med IS-kopplingar gripen

Publicerad 12/11/2017
Annons

➤ En explosion inträffade på måndagsförmiddagen på en bussterminal på Manhattan i New York. Indikationer tyder på att det kan röra sig om ett terrordåd, enligt vissa uppgifter kopplat till den muslimska terrororganisationen IS.

Explosionen uppges ha ägt rum på bussterminalen Port Authority i närheten av Times Square. Polisen i New York rubricerar än så länge händelsen som ”en explosion med okänt ursprung”. Man uppger att det kan röra sig om en så kallad rörbomb, en typ av bomb som är hemtillverkad och är vanlig vid terrordåd.

Flera busslinjer har evakuerats på grund av händelsen. Panik ska ha utbrutit bland resenärerna, varav många ska ha varit turister. Tre personer uppges ha skadats vid explosionen, ingen av dem allvarligt dock.

Det finns även uppgifter om att en person ska ha gripits. Enligt Fox News rör det sig om en man som ska haft en bombväst eller anordning för att fjärrutlösa en bomb. Han uppges vara 27 år, heta Akayed Ullah, komma från Bangladesh och vara bosatt i Brooklyn sedan sju år tillbaka. Han ska också ha någon form av koppling till IS.


Övervakningsfilm som sägs dokumentera hur bomben detonerar.

Den gripne Akayed Ullah ska ha ådragit sig lindrigare skador, enligt uppgift pga att bomben inte fungerade som avsett och en del av den exploderade tidigare än planerat. Ullah ska i polisförhör ha sagt att han tillverkat bomben själv på det elbolag där han är anställd.

Port Authority är den största bussterminalen i USA och frekventeras av fler än 65 miljoner resenärer varje år.

Texten uppdateras.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
837Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons