färsingaskolan2

Faksimil Facebook

Inrikes

Explosioner och misshandlade lärare – skola stängs

Publicerad 2/16/2023
Annons

Färsingaskolan i Sjöbo stänger efter en våg av våld mot lärarna och fyrverkerier och hemmagjorda bomber. Beslutet om skyddsstopp har tagits av skolans huvudskyddsombud med hänvisning till att faran för liv och hälsa är akut.

En facklig enkätundersökning bland skolans personal visar på stora och akuta hälsorisker kopplade till bemanningsproblem.

LÄS ÄVEN: Svenska barn utsätts för rasism på skola

– Färsingaskolan har hamnat i en negativ spiral som vi ser allvarligt på och tar på största allvar. Vi lägger stora resurser i det pågående arbetet med att vända situationen, och vi är medvetna om att det kommer krävas ännu mer insatser, säger förvaltningschef Ninda Wegbratt Menkus i ett pressmeddelande.

Frida Johansson, förälder till en elev på skolan, vittnar om att oroligheterna har trappats upp.

– Efter nyår skadades en elev av en nyårsraket. I går exploderade tre hemmagjorda bomber. Det var ren tur att ingen blev skadad. Det är en tiktoktrend just nu att blanda hushållskemikalier i petflaskor, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Lärare misshandlas

Hon berättar också att lärare har hotats, mobbats och blivit slagna av elever.

På grund av situationen håller skolan stängt torsdag och fredag, hela sportlovsveckan samt ytterligare en dag efter det, och om man inte lyckas säkra arbetsmiljön kan skyddsstoppet förlängas ytterligare.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Gängbråk på skola – polisen ingrep med batong

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons