En föreläsning med Expo arrangerad av Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Stockholm attackerades igår av maskerade nazister. Det skriver den vänsterextrema organisationen på sin hemsida.

Bland andra deltar Expo-profilen Klara Ljungberg och Mathias Våg, en av grundarna av Antifascistisk aktion (Afa), i evenemanget under onsdagskvällen.

En knapp halvtimme in i mötet rusar fem till sju maskerade personer in i lokalen.

”Maskerade nazister”

Anders Carlsson Lind, ordförande för Vänsterpartiet i Farsta, är en av dem som deltar i mötet och som blir vittne till attacken.

– Jag såg inga logotyper eller så på deras kläder. Men min bild är att de var fascister eller nazister baserat på att de attackerade ett antifascistiskt evenemang, säger han till vänstertidningen Etc.

LÄS ÄVEN: Exakt24-reporterns hem och kontor vandaliserat: ”Ut med nassarna”

En bedömning som delas av Expos vd Daniel Poohl. På sin hemsida skriver organisationens att förövarna var ”maskerade nazister”.

– Vi har haft personer på plats som har gjort den bedömningen, säger Poohl till Expressen.

Tre till sjukhus

De maskerade nazisterna går till fysiskt angrepp mot flera personer. En av dem som blir attackerade är Afa-profilen Mathias Våg.

”De tog sig rakt mot mig och började mata slag i mitt ansikte. Samtidigt stod en av angriparna och filmade”, skriver han i en kulturartikel i Aftonbladet.

Gärningsmännen kastar även in en rökgranat i lokalen. Enligt polisen förs tre personer till sjukhus.

Kravet: Kasta ut SD

Efter onsdagens attack kräver MP-profilen Aida Badeli, tidigare språkrör för Grön ungdom, att regeringen hämnas genom att slänga ut Sverigedemokraterna ur regeringssamarbetet. Hon anser att SD bär ansvar för attacken mot den vänsterextrema sammankomsten.

– Om Ulf Kristersson menar allvar med att han faktiskt bryr sig borde han kasta ut Sverigedemokraterna ur Tidösamarbetet, säger hon till Etc.

Polisen har inlett en förundersökning om framkallande av fara för annan och störande av allmän förrättning.

LÄS ÄVEN: Christian Peterson efter att Mathias Våg friats: ”Förvånad”