Facebook kommer ge danska folketingspolitiker särskilda villkor. De ska tillåtas publicera och dela inlägg om medborgarjournalisten och samhällsdebattören Tommy Robinson – medan vanliga medborgare inte får göra det. Detta efter att Robinson vunnit ett yttrandefrihetspris i Danmark.

Beslutet kommer efter en veckas debatt om Tommy Robinson som nyligen besökte Danmark för att ta emot Tryckfrihetssällskapets yttrandefrihetspris. Det rapporterar Berlingske.

LÄS MER: EXKLUSIVT: Ekeroth möter en av västvärldens mest förföljda medborgarjournalister – Tommy Robinson

Danska politiker, som Dansk Folkepartis Søren Espersen och Pernille Vermund från Nye Borgerlige, kritiserade det faktum att Facebook-användare kunde få sina profiler borttagna bara för att ha skrivit Tommy Robinsons namn.

LÄS MER: VIDEO: Facebook jämför Tommy Robinson med krigsförbrytare dömd för folkmord

Debatten fick Facebook att tänka om – men bara till viss del. Hädanefter kommer alla politiker i Folketinget, Danmarks motsvarighet till den svenska riksdagen, att tillåtas skriva om Tommy Robinson på den sociala plattformen. Däremot kommer vanliga medborgare fortfarande att bli föremål för repressalier om de på något sätt uppmärksammar medborgarjournalisten.

Anledningen till att Facebook låter danska politiker skriva om Tommy Robinson är att man tar hänsyn till politikernas roll i den demokratiska processen. Det säger Facebooks kommunikationschef Peter Münster i en kommentar till Berlingske.

LÄS MER: Facebooks sjukliga fixering vid Tommy Robinson påminner oss om att IT-jättarna måste regleras