Facebook uppges övervaka vad oliktänkande sysselsätter sig med utanför internet – detta för att kategorisera en individ som ’farlig’ och kunna blockera denna.

Det var i mitten av juni som ett internt-dokument märkt ’Hate Agent Policy Review’ läckte från Facebook till den konservativa nyhetssidan Breitbart. Av skrivelsen framgår det att sociala medier-jätten samlar information rörande personer som de misstänker hyllar farliga personer, rapporterar Daily Mail.

LÄS ÄVEN: Facebooks massblockering av konservativa når ny nivå – beskriver aktörerna som ”farliga”

Enligt Facebooks synsätt är en farlig person exempelvis medborgarjournalisten och islamkritikern Tommy Robinson som tidigare i år blev permanent borttagen från plattformen. Om användare uppmärksammar Robinson i en positiv bemärkelse resulterar det en blockering som även kan leda till avstängning.

Det framgår även att Facebook granskar dessa individers aktiviteter utanför sin egen plattform. Detta för att samla in uppgifter om användarnas aktiviteter och sedan kategorisera personen som en ’hate agent’.

Facebooks personal uppges granska bland annat bilder från privatlivet i jakt efter hatsymboler och dylika detaljer. Det kan exempelvis handla om en tatuering.

LÄS ÄVEN: Facebook smygcensurerar oönskade åsikter

Facebook förnekar inte
När Daily Mail konfronterar Facebooks pressavdelning med dokumentet avfärdar de inte uppgifterna. En talesman uppger att processen för att utvärdera personer som sprider hat är omfattande. Facebook äger sig ta in flera olika uppgifter i den processen.

LÄS ÄVEN: Facebook öppnar kommandocentral inför EU-valet – ska stoppa ”desinformation och hatpropaganda”