I slutet på juni sköt 27-årige gängkriminelle somaliske migranten Sakariye Ali Ahmed med kulsprutepistol ihjäl svenske polismannen Andreas Danman när denne utövade sitt yrke i det invandrardominerade ”utsatta” området Biskopsgården i Göteborg. Nu har facket ringat in vad man ser som grundproblemet och tipsar poliser som vill behålla livet att inte köra moped i invandrarområden.

För att undvika att bli ihjälskjutna bör poliser enligt facket inte heller bära mörka kläder eller svart hjälm. De goda råden kommer mot bakgrund av att man tror att Sakariye egentligen var ute för att skjuta ihjäl någon annan person i en gängkriminella konflikt och tog miste på person.

Rättegång mot polismördare inleds

På måndag inleds rättegången mot polismördaren och i utredningen har nämnts att poliser kanske inte ska framstå som ”motståndare” till de gängkriminella eftersom detta ökar risken för att de ska dra till sig kulor när gängen gör upp med vapen i hand. Detta har nu utvecklats till goda råd från facket till poliser i yttre tjänst i de bostadsområden där gängskjutningar numera är vardag.

Att inte köra moped och att på långt avstånd med reflexvästar signalera att det är polisen som kommer är inte optimalt om man vill kunna gripa brottslingarna som ofta är just mopedburna och får ett stort försprång att fly från brottsplatsen. Allra säkrast vore om polisen inte ryckte ut på gängskjutningar överhuvudtaget.

LÄS ÄVEN: Misstänkte polismördaren Sakariye Ali Ahmed åtalas – avlossade kulsprutepistol mot polis

Tidigare råd till yrkesgrupper och allmänhet

Tidigare har tips gått ut till allmänheten om hur man kan undvika att bli utsatt för brott. Föräldrar som inte vill att deras barn ska förnedringsrånas tipsas exempelvis att inte låta barnen bära dyra kläder eller ha med sig sina mobiltelefoner ut. Kvinnor som inte vill bli våldtagna har fått rådet att inte vistas ensamma utomhus efter mörkrets inbrott.

Yrkesgrupper som brevbärare, bussförare. glassförsäljare, ambulanspersonal med flera har också fått tips om eller på eget initiativ tagit beslut om att inte bege sig in i de invandrardominerade områdena. Detta efter att regelmässigt ha utsatts för olika typer av brott från ungdomsgäng. Även näringsidkare som ledsnat på ständiga butiksstölder, inbrott och rån har tagit ned skylten.

LÄS ÄVEN: Våg av personrån mot unga i Stockholm – polisen kritiserar föräldrar som sätter på barnen dyra kläder

Polismopeder kan förbjudas

Nu tipsas alltså även poliser på liknande sätt om hur de ska undvika att utsättas för grova brott i sin yrkesutövning. Sedan tidigare är stenkastning och vandalisering av polisfordon vanligt förekommande brott samt verbal förnedring i möten med de kriminella och antisociala elementen. Risken att bli nedskjuten med automatvapen har nu måst läggas till listan.

Facket ska man nu utvärdera om mopeder inte längre ska få användas av poliser i yttre tjänst i ”utsatta” områden och att reflexväst blir obligatoriskt. Det skulle välkomnas av gängen som skulle löpa mindre risk att åka fast.

– Hypotetiskt kan det bli så att det inte är ett arbetssätt som man ska använda i vissa områden, säger Katharina von Sydow, ordförande på Polisförbundet Väst i en kommentar till SVT.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Polishataren Duraid saboterar utryckningsfordon – ”Jag ska knulla polisen”