På onsdagen inleddes rättegången i hovrätten om fallet med fackförbundet Transport som uteslutit en medlem som samtidigt varit aktiv SD-politiker.

Fallet gäller lastbilschauffören Mats Fredlund som sitter i kommunfullmäktige för SD i Kiruna. Enligt Transport strider att aktivt medlemskap i SD mot förbundets mål om en ”samhällsutveckling på grundval av alla människors lika värde” och därför utesluter man aktiva SD-politiker.

I tingsrätten gjordes dock bedömningen att Transport inte kunde visa att det fanns grund för att utesluta honom och nu har fallet gått vidare till hovrätten efter överklagan av fackförbundet.

LÄS ÄVEN: Domstol: Fackets beslut att utesluta SD:are olagligt

Även Mats Fredlund har överklagat och då gällande att tingsrätten inte gav honom rätt till skadestånd.

– För mig är det en självklarhet att ett fackförbund, som fyller en viktig roll i samhället, inte ska kunna ägna sig åt kränkande särbehandling, oavsett om det gäller religion, etnicitet eller politisk åskådning. Vi fick rätt i Tingsrätten och jag känner mig trygg i att vi kommer få rätt även i Hovrätten, säger Fredlund.

– Ytterst handlar det inte bara om mina rättigheter, utan detta är för alla fackligt anslutna som någonsin kan tänkas hamna i samma situation.

LÄS ÄVEN: Facket: Rasistiskt att vilja begränsa islamismens framfart

Mattias Bäckström Johansson, partisekreterare för Sverigedemokraterna:

– Transportarbetareförbundet visar gång på gång med sitt agerande att man inte respekterar sina egna medlemmar. Sverigedemokraterna är idag det näst största partiet inom LO-kollektivet, men ändå väljer förbundet att konsekvent diskriminera de medlemmar som man anser röstar på ”fel” parti.

– Facken fyller en enormt viktig funktion i vårt samhälle, och av den anledningen bör det vara öppet även för de som inte röstar på just Socialdemokraterna. Förhoppningen är att Hovrätten landar i att uteslutningar av oliktänkande inte ska vara en del av fackförbundens verksamhet.

Enligt Transport går det dock bra att vara medlem i och rösta på och sympatisera med Sverigedemokraterna.

Hänvisar till diktaturer

”Endast i diktaturer tar sig staten rätt att gripa in i en ideell förenings inre angelägenheter”, skriver Transport i överklagan till hovrätten.

– Det måste vara en förenings självklara rätt att tolka sina egna stadgar, oavsett om det rör en fackförening eller en ideell organisation av annat slag. Det är hur som helst inte statens sak att avgöra, och jag tror att få vill hamna i ett sådant samhälle, säger Lars Mikaelsson, Transports förbundssekreterare och vice ordförande, till Transportarbetaren.

LÄS ÄVEN: Sverigedemokrat valdes till fackordförande – petas nu

Han lägger till att Transports hållning inte bara gäller aktiva Sverigedemokrater, ”utan alla som arbetar politiskt för olika slags extrema organisationer”.

– Vi har dragit vår gräns. Självklart behöver inte alla medlemmar dela vår uppfattning i allt vi står för men, som sagt – det finns en gräns och det handlar om synen på alla människors lika värde.

Samtidigt understryker Mikaelsson att man inte vill ha in ”söndrande krafter som försöker göra oss svagare” och att deras position ”bygger på sammanhållning”.