Hasan-Can Zengin dömdes i tingsrätten för ett gängrelaterat avrättningsmord men frias nu av hovrätten. Efter att ha suttit frihetsberövad kan han erhålla ett sexsiffrigt skadestånd som skattebetalarna får stå för. Personen som fattar beslutet är justitiekansler Marie Heidenborg som tidigare fått massiv kritik för att ha beviljat närmare en miljon kronor till en dömd våldtäktsman.

Under förra året kunde Samnytt rapportera om att en man skjutits till döds på en frisörsalong i Göteborg. Mordet var en uppgörelse inom stadens invandrarkriminella miljöer. Offret sköts till döds med 11 skott i huvudet när han satt i frisörstolen för en klippning.

Två män skulle senare komma att dömas till långa fängelsestraff av Göteborgs tingsrätt: Hasan-Can Zengin och Mohammad Awad för mord respektive medhjälp till mord. I bägge fallen dömdes gärningsmännen till 12 års fängelse (8 år efter straffrabatt).

LÄS ÄVEN: Mohammad fick medborgarskap efter 1 ÅR – åtalas för blodbad på frisörsalong

Det är denna dom som hovrätten i Västra Götaland nu valt att riva upp efter att Hasan och Muhammad överklagat. För de båda blev överklagan ett lyckokast då Hasan frias helt och Muhammad får sin påföljd sänkt till 6 år (med straffrabatten inkluderad).

Hasan frias trots att DNA återfanns på hans kläder, som han dessutom eldade upp direkt efter mordet. Hovrätten anser dock att det inte behöver finnas någon koppling mellan mordet och Hasans undanröjande av bevis som binder honom till mordet.

Utöver att frias verkar det nu som att Hasan kan få ytterligare utdelning. Enligt justitiekanslern Mari Heidenborg kan han kompenseras med ett sexsiffrigt skadeståndsbelopp. Anledningen är att han suttit frihetsberövad under 9 månader för det allvarliga brottet.

LÄS ÄVEN: Familj fick felaktigt dödsbud – vägras skadestånd av JK

Heidenborg har tidigare varit i blåsväder efter att ha beviljat ett enormt skadestånd till våldtäktsmannen Damir Al-Ali, närmare bestämt 840 000 kronor. Anledningen var att Damir eventuellt kan ha varit under 18 när han våldtog två kvinnor i Malmö och därför dömts till ett för hårt straff av Malmö tingsrätt och därefter av hovrätten över Skåne och Blekinge.

Beslutet väckte stor ilska bland allmänheten och mer än 220 000 namnunderskrifter samlades in för att protestera mot beslutet att ge så riklig kompensation till en dömd våldtäktsman. Nu kan Heidenborg ännu en gång komma att fatta ett kontroversiellt beslut om frikostig kompensation på skattebetalarnas bekostnad.