frisersalongen-och-hasan-feat

Hasan-Can Zengin frias av hovrätten.

Inrikes

Dömdes för avrättning i frisersalong – FRIAS av hovrätten

Publicerad 3/10/2023
Annons

I Göteborgs tingsrätt dömdes de båda gängkriminella invandrarna Hasan-Can Zengin och Mohammad Awad för mord respektive medhjälp till mord efter den uppmärksammade gangsteravrättningen i en frisersalong. På fredagen meddelar hovrätten att man river upp domen mot Hasan och friar honom helt samtidigt som man kraftigt sänker påföljden för Mohammad.

Den 9 juli 2021 stormade maskerade män in på en frisersalong i Göteborg som också fungerade som mötesplats för stadens invandrade gängkriminella. Medan frisören sprang ut ur lokalen avrättades en tidigare ledargestalt för den så kallade Z-falangen i Frölunda som kommit dit för en klippning med elva skott i huvudet medan han satt i frisörstolen. Hela händelseförloppet fångades på video.

LÄS ÄVEN: Mohammad fick medborgarskap EFTER 1 ÅR – åtalas för blodbad i frisörsalong

Motivet till mordet var enligt utredningen att offret lämnat Z-falangen och därför måste dö. Polisutredningen kunde knyta 20-årige Hasan-Can Zengin till mordet som en av dem som avlossade de dödande skotten och som medhjälpare till mordet jämnårige Mohammad Awad, båda aktiva i den Z-falang som offret lämnat. De dömdes till för mord respektive medhjälp till mord. I båda fallen blev påföljden 12 års fängelse (8 efter straffrabatt).

I påföljden för Hasan ingick även straff för flera grova olaga hot, grov misshandel och grovt vapenbrott, samtliga brott knutna till den gängkriminella gangsteravrättningen i frisersalongen. I påföljden för Mohammad ingick även straff för flera narkotikabrott begångna vid andra tillfällen.

Hovrätten friar och sänker straff

De båda gängmedlemmarna överklagade domen till Hovrätten för västra Sverige och det gav utdelning för båda två, men i synnerhet för Hasan där domstolen river upp den fällande domen för mord och därmed även de övriga tilläggsbrotten. Beträffande Mohammad anser man att tingsrätten gått för hårt fram i påföljd och sänker den till 9 års fängelse (6 år efter straffrabatt).

I motsats till tingsrätten anser hovrätten att det inte bortom varje rimligt tvivel går att slå fast att Hasan är skytten. Detta trots att DNA-bevisning finns från kläder som Hasan satte eld på omedelbart efter dådet.

Men enligt hovrätten kan Hasan ha valt att elda upp sina kläder av någon helt annan anledning och att det slumpmässigt råkade sammanfalla i tid med mordet. Man menar vidare att även om kläderna kan knytas till brottet och brottsplatsen så kan Hasans DNA ha hamnat på kläderna vid något annat tillfälle.

Hovrätten skriver att ”ett DNA-bevis på en delvis uppbränd tröja som hittats i närheten av brottsplatsen är besvärande för honom [Hasan] men inte i sig tillräckligt för en fällande dom”.

Att Hasan på en semesterfilm i Grekland strax efter händelsen firar och uttrycker glädje över mordet tycker hovrätten inte heller är något bevis för att han är gärningsmannen. Den högre instansen menar även att den person vars död hyllas i videon kan vara någon annan än offret från frisersalongen.

Inte heller att Hasan på bilder poserar och skjuter med just ett sådant vapen som användes vid mordet anser hovrätten vara så graverande att han kan knytas till brottet. Det ”kan vara slumpmässigt” skriver man.

Hälsar till svenska folket: ”Mycket nöjd”

Hasan hälsar via sin advokat till svenska folket att han är ”mycket nöjd” med hovrättens dom.

För kammaråklagare Maria Thorell som överklagat tingsrättsdomen för att få till stånd en straffskärpning är friandet ett bakslag. Eftersom Hasan försattes på fri fot från häktet redan innan domen meddelades kom den dock inte som en överraskning.

Medåtalade Mohammad hade inte samma framgång i hovrätten men kan ändå glädja sig åt en kraftigt sänkt påföljd. Han kan också glädja sig åt de kraftiga straffrabatter han kommer i åtnjutande av som sänker påföljden ytterligare – dels praxis om att endast avtjäna två tredjedelar av en utdömd påföljd men också den kraftiga åldersrabatt han får. Utan den skulle påföljden sannolikt ha blivit en livstidsdom.

Mohammads hälsning till svenska folket via sin advokat är att han är glad för straffsänkningen men missnöjd med att han inte som kumpanen blir helt frikänd.

Tings- och hovrättsdomen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

SE VIDEO: Här mördas mannen i frisörsalongen

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
845Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons