I Stockholm, Motala och Skellefteå har det under de senaste dagarna rapporterats om nya bedrägeriförsök där personer som utger sig för att vara poliser ger sig på äldre och försöker lura av dem pengar. En av de drabbade är Inger Lagersson som fick ett samtal om att hennes dotter skulle ha råkat ut för en svår bilolycka. Resultatet blev att hon blev lurad på 18 000 kronor som fördes över till ett konto i Rumänien.

Samtalet började med frågan ifall Inger satt ned.

– Han sa att min dotter hade varit inblandad i en svår trafikolycka och att hon låg på operationsbordet. Benen vek sig under mig, jag bara skrek, berättar hon för TT.

Den falska polisen beskriver hon som lugn och metodisk med ett vårdat språk.

Allt hon ville vara att få reda på var dottern var men först måste hon enligt personen i telefonen identifiera sig själv. Så fort detta är gjort skulle en polisbil som stod parkerad två kvarter bort hämta upp henne.

LÄS ÄVEN: Utgav sig för att vara poliser och lurade åldringar på pengar – trio åtalas

Då hon ber om att få uppvisa id för poliserna i bilen hävdar mannen att man på grund av coronaviruset har nya rutiner. I stället är det via sin bankdosa och att lämna ut kortuppgifter hon måste identifiera sig.

– Jag protesterade flera gånger, men till slut gjorde jag det. Han upprepade hela tiden att ju längre tid det tar innan jag samarbetar, desto längre tid tar det innan jag får besöka min dotter som svävar mellan liv och död.

Då hon klär på sig och går ut för att vänta på polisbilen lägger personen på varpå Inger förstod. Hon får kontakt med dottern som mår bra, spärrar alla kort men 18 000 kronor har redan hunnit föras över till ett rumänskt konto.

Inger beskriver sig själv som varken blåögd eller godtrogen, men inte i det här fallet lyckade man ”kapa hennes hjärna”. Efteråt mådde hon fysiskt dåligt.

Från polisens håll uppmanar man till att aldrig lämna ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon.