Efter den senaste tidens avslöjanden av bland annat SVT Uppdrag Granskning om hur invandrare utger sig för att vara sjuksköterskor med falska intyg från utlandet, har Socialstyrelsen beslutat göra polisanmälan i ett antal fall. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

LÄS MER: ”Sjuksköterskan” visste inte vad Alvedon var – fick ändå jobba kvar

Det handlar om misstankar mot ett antal personer om att de lämnat in köpta examensbevis från utbildningar i bland annat Rumänien. Exakt hur många av de avslöjade personerna som man nu polisanmäler vill myndigheten inte uppge.

LÄS MER: Ljög om att hon var sjuksköterska – fick ändå legitimation

I vissa fall har de medicinska kunskaperna hos dessa ”sjuksköterskor” varit så dålig att de inte en vetat vad vanliga tabletter som Alvedon är. På grund av personalbrist och rädsla för att peka ut personer med utländsk bakgrund har man inte slagit larm, varför de falska sjuksköterskorna kunnat arbeta kvar under lång tid.

LÄS MER: ”Förödande” få utländska läkare klarar proven för svensk läkarlegitimation

Polisanmälningarna handläggs av Internationella enheten vid Nationella operativa avdelningen, NOA. Man samarbetar sedan tidigare med regering och myndigheter i Rumänien där samtliga vårdutbildningar på högskolenivå nu granskas.