denis-lisow-87763
InrikesUtrikes

Familj som flydde från Sverige får asyl i Polen – svenska myndigheter bröt mot mänskliga rättigheter

Publicerad 7/14/2019
Annons

Denis Lisov, som tidigare i år tvingades fly från Sverige med sina tre barn på grund av förföljelse från de svenska myndigheterna, kommer inte att utlämnas till Sverige från Polen dit han sökt sin tillflykt. Polsk domstol har fastställt att de svenska myndigheterna i flera avseenden bröt mot Lisovs mänskliga rättigheter och beviljar därför familjen asyl i landet. Det rapporterar polsk media.

Det var för ett antal månader sedan som Lisov tvingades fly från Sverige med sina tre döttrar efter att de sociala myndigheterna tagit barnen ifrån honom och placerat dem i en muslimsk invandrarfamilj från Libanon. Lisov är själv kristen och vill att hans barn ska uppfostras så och inte exempelvis tvingas att ramadan-fasta så som skett.

Upprinnelsen till placeringen av barnen är att deras mor avled 2017 medan Lisov befann sig utomlands. De sociala myndigheterna menade att Lisov när han återvände inte kunde ta hand om barnen eftersom han inte hade heltidsarbete.

LÄS MER: Socialtjänsten tvångsplacerade tre kristna barn hos muslimsk familj – pappan tog barnen och flydde till Polen

Man vägrade också berätta för Lisov vart man fört hans barn. Lisov tog reda på detta, for till den plats 30 mil bort där libanesiska invandrarfamiljen bodde, tog med sig sina döttrar och flydde till Polen där han sökte asyl som flykting från Sverige. Flickorna hade själva uttryckt att de ville bo med pappan, inte med den främmande familjen.

De svenska myndigheterna valde att betrakta Lisovs flykt som ett brott eftersom han fråntagits vårdnaden av barnen. En internationell arresteringsorder utfärdades för att få honom och barnen utlämnade från Polen.

Får asyl som flyktingar i Polen
Det kommer nu inte att ske. Polsk domstol har fastslagit att familjen Lisov uppfyller kriterierna för asyl på flyktinggrund eftersom de fått sina mänskliga rättigheter åsidosatta av de svenska myndigheterna.

Man vänder sig bland annat mot att barnen tagits ifrån Lisov för att placeras i Sverige samtidigt som Lisov själv nekats fortsatt uppehållstillstånd här och skulle tvingas lämna barnen kvar för att återvända till Ryssland. Därmed skulle han inte kunna ha någon kontakt med barnen överhuvudtaget.

Men även om Lisov skulle fått stanna var det en kränkning av de mänskliga rättigheterna, konstaterar domstolen, att så gravt försvåra besöksmöjligheterna genom att placera barnen 30 mil från där Lisov bodde.

Domstolen har även låtit barnen träffa en psykolog som bekräftar att dessa är starkt emotionellt fästa vid sin far och vill leva med honom.

Vidare anser den polska domstolen att de svenska myndigheterna bröt mot de mänskliga rättigheterna när de inte tog hänsyn till Lisovs och döttrarnas kristet europeiska kulturella bakgrund och placerade barnen i en bekännande muslimsk invandrarfamilj från Libanon.

Det är i skrivande stund oklart hur de svenska myndigheterna kommer att agera som svar på det polska domstolsbeslutet. Lisov och döttrarna kvarhölls i Polen när de skulle resa vidare till Ryssland med flyg. Uppgift saknas om det utreseförbudet nu hävs så att familjen kan ta sig vidare till sitt forna hemland.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons