Några fångar på Norrtäljeanstalten spelade fotboll i april 2020 varpå en av dem råkade skada axeln. Detta anser Kammarkollegiet berättigar mannen till statlig ersättning om hela 58 400 kronor skattefritt.

Skadan uppstod när mannen sparkade till en boll som var högt upp i luften, vilket gjorde att han inte klarade av att landa på fötterna. Istället slog han axeln i marken. Anstaltsvården kunde senare konstatera att fångens ena nyckelben hade förskjutits något vid den otursamma landningen.

Den dömde brottslingen säger sig ha lidit svårt efter matchen. ”Olyckan har medfört svår sömnbrist, svår långdragen smärta, svårt att röra mig, muskelspänningar samt kraftig huvudvärk. Detta har föranlett en mycket svår psykisk nedstämdhet”, skrev mannen i den anmälan till Försäkringskassan han fått hjälp med att göra.

LÄS ÄVEN: SD-förslag: Slut på skadestånd till brottslingar

Fångar omfattas av det statliga personskadeskyddet

Kammarkollegiet fattade sympati för fången och trots att skadan är självförvållad får nu mannen 58 400 kronor i skattefri ersättning från staten. Dessutom kan han få ännu mer i ersättning framöver, om han efter avtjänat straff skulle visa sig rehabiliterad och återgår till arbetslivet, skriver Norrtelje Tidning.

Att ersättning utgår beror på att den som är brottsling och intagen på fångvårdsanstalt omfattas av det statliga personskadeskyddet. Mannen sitter för närvarande av ett straff på ett år och två månaders fängelse för försök till grovt olaga tvång.

Detta är inte första gången en fotbollsskada leder till kraftig ersättning för en intagen brottsling. 2020 tilldelades en morddömd fånge på Kumlaanstalten 60 000 kronor skattefritt, något som Samnytt rapporterat om. Han hade vridit knät illa under en fotbollsmatch på anstalten fyra år tidigare.

”När jag skulle ta bollen och vända mig så vred jag till knät så den knakade rejält. Än i dag har jag problem med knät och kan inte sträcka ut den helt. För tillfället går jag på tung medicinering och väntar på andra röntgen.” skrev mördaren i sin anmälan till Försäkringskassan, uppger Expressen.

Samma ersättning som för terrormördat barn

Beloppet 60 000 kronor som fångarna beviljats för sina fotbollsskador är detsamma som den ersättning staten initialt beviljade pappan till 11-åriga Ebba Åkerlund, som kördes ihjäl av Rakhmat Akilov vid det muslimska terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017.