Nigel Farage har länge kritiserat den konservativa brittiska regeringen som han anser gör ett uselt jobb, i synnerhet med invandringen då inflödet fortsätter dagligen med migrantbåtar från Frankrike, och nu gör han comeback i Reform UK – tidigare Brexit Party som han själv grundade. Målet på längre sikt är att bli större än Tories.

I juli hålls parlamentsval i Storbritannien och efter att ha bevittnat hur Rishi Sunaks regering misslyckats med sina löften beslöt Farage att ställa upp för Reform UK i valkretsen Clacton i Essex.

Farage beskriver valrörelsen hittills som den tråkigaste någonsin och menar att de konservativa redan har förlorat och att förtroendet är förbrukat. Han konstaterar också att många britter har fått nog och vill ha en förändring.

Farage siktar högt och målet är att få fler röster än Tories. Han tror att det konservativa partiet kan göra ett så dåligt val att Reform UK kan slå in en kil mellan de två partier som länge dominerat brittisk politik – konservativa Tories och socialdemokratiska Labour. Samtidigt spås Tories få sitt sämsta valresultat på över 100 år.

Ligger efter i mätningarna

Efter att ha lyckats få Storbritannien att lämna EU tas Nigel Farage och hans ambitioner på högsta allvar. I mätningarna ligger dock Reform UK en bit efter med omkring tolv procent mot Tories 24 procent och Labours 45 procent. Frågan är dock vad som nu sker efter Farages besked.