Fem personer har under veckan hoppat av Alternativ för Sveriges styrelse. Bakgrunden är ett extrainsatt styrelsemöte i söndags, där flera ledamöter luftade sitt missnöje med hur partiet styrs och med partiledaren Gustav Kasselstrand.
– Det började med ett flygblad och sedan blev det hela havet stormar, säger Kasselstrand till Samnytt.
Alternativ för Sverige gjorde inte ett särskilt bra val i höstas. I riksdagsvalet tappade partiet röster jämfört med valet 2018, och man lyckades heller inte ta några mandat i vare sig region- eller kommunfullmäktige.
Internt missnöje
Sedan dess har missnöjet med hur partiet leds jäst. I söndags urartade det i storbråk under ett extrainsatt styrelsemöte. Till en början luftades missnöje över utformningen av ett nytt flygblad.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
– Det började med ett flygblad och sedan blev det hela havet stormar med kritik mot allt som har skett i styrelsen under ett års tid, berättar partiledaren Gustav Kasselstrand för Samnytt.
Under måndagen, dagen efter styrelsemötet, meddelade två av styrelseledamöterna, Yvonne Lindholm och Andreas Feymark, att de hoppar av styrelsen. Under tisdagen lämnade ytterligare tre ledamöter; Eva Dillner, Mattias Dahlgren och Jeff Ahl.
“Mitt förtroende för partiordförande Gustav Kasselstrand och partisekreterare Per Sefatsson är förbrukat”, skriver en av dem.
Bråk om pengar
För det är i synnerhet Kasselstrand och partisekreteraren Per Sefastsson som avhopparna är missnöjda med. Dels deras ledarstil, men även att de tar ut ett arvode som dränerar partikassan. Närmare en halv miljon kronor, omkring hälften av partiets medlemskapsintäkter, lades på ledarduons löner under valåret.
“Prognosen för partiets ekonomi för 2023 ser dyster ut”, menar en av de tidigare styrelseledamöterna.
Vissa hävdar att partiets dåliga valresultat delvis berodde på pengabrist. Att alla valdistrikt inte fick det valmaterial de behövde. Samtidigt avlönades Gustav Kasselstrand av såväl partiet som av Nya tider, en tidning han är skribent på.
Att partiledaren inte bor i Sverige, utan har flyttat till Finland, är också något som kritiseras internt.
En svensk medianlön
Kasselstrand avfärdar emellertid kritiken. Han säger att han sedan 2019 får 75 procent av vad en svensk medianlön var 2017. Att ha anställda, menar han, är nödvändigt för att partiet ska kunna växa.
– Om jag bara ska lägga tid på partiet efter klockan 22:00 på kvällen när mina två barn har somnat, då blir det inte mycket partiverksamhet gjort. Det är så det ser ut. Den slutsatsen drog vi också för en tid sedan. Styrelsen har inte haft någon invändning mot den ordningen, säger han till Samnytt.
Kasselstrand påpekar att partiet, trots det skrala valresultatet, räknat i antal medlemmar och kronor och ören mår bättre idag än efter valet 2018.
– Vi led i medlemsantal och vi tappade donationsintäkter. Så deltidsanställningarna vi har, som inte är några flashiga jobb, har möjliggjort för partiet att få större intäkter än någonsin tidigare. Vi har ökat våra intäkter varje år sedan 2019 med rätt så stora summor tack vare att vi nu kan lägga mer tid på partiet, säger han.
Pavel Gamov
Den fränaste kritiken handlar om att tidigare SD-politikern Pavel Gamov inför valet utsågs till kretsansvarig i Uppsala län. Fyra av de fem avhoppade styrelseledamöterna kritiserar i synnerhet det beslutet. Många inom partiet litar inte på den före detta riksdagsprofilen, som till och med Kasselstrand själv beskriver som en “kontroversiell person”.
– Det fanns helt enkelt ingen annan som aspirerade på att göra arbetet. Det är inte ett tacksamt arbete att köra runt med valsedlar till hundratals vallokaler i olika kommuner. Ingen annan ville göra det. Vi behövde få ut valsedlar, säger han.
Gamov påstås ha fått tillgång till partiets medlemsregister, och vissa är rädda för att det kan läcka till utomstående.
– Det blir väldigt märkligt om jag ska sitta och redogöra för exakt vem som har tillgång till medlemsregistret i Alternativ för Sverige. Men man kan väl bara konstatera att är man ansvarig för en krets så är det givetvis så att man måste kunna komma i kontakt med medlemmar. Ingen medlem som har varit i kontakt med Pavel har haft något att invända mot det eller kontaktat partiet med någon kritik, svarar Gustav Kasselstrand.
– Om skulle det finnas indikationer på att AfS medlemsregister från någon del av landet läckt, så skulle vi givetvis upprätta en polisanmälan och göra en utredning.
“Jag är ansvarig”
Även om Kasselstrand mest är oförstående inför styrelseavhoppen, och inte tycker att han har gjort fel, så visar han på en direkt fråga även prov på viss självrannsakan och självkritik.
– Som partiledare är jag ansvarig om det blir ett missnöje inom partistyrelsen och med mig som partiledare. Givetvis hade jag säkert kunnat göra saker annorlunda, sökt kontakt med dem i ett tidigare skede, ana att något var på gång, och försökt lösa ut de här knutarna innan det var för sent, säger han.
Sju av styrelseledamöterna sitter kvar på sina poster. Jeff Ahl, som efter att ha lämnat Sverigedemokraterna representerat partiet i riksdagen och nu är en av de fem som hoppar av, säger följande i en kommentar till Samnytt:
– Jag kommenterar inte partiets interna förehavanden, men jag är kvar i partiet och partiet håller fortsatt ihop. Alla partier har sina interna duster.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.