Ljungdalen i Härjedalen är en av många orter där den svenska ordningsmakten inte längre finns att tillgå när brottsligheten slår till. Närmaste polisstation finns femton mil eller en och en halv timmes resväg bort. Kriminella tvingas ortsborna med risk för liv och lem själva gripa och kvarhålla.

Vid 23-tiden på onsdagskvällen bröt sig en tjuv in i Ljungdalens Ica-butik. Intillboende uppmärksammade vad som var i görningen och larmade polisen.

Problemet var bara att närmaste polispatruller finns i Sveg och Östersund. Båda tätorterna ligger på ett avstånd av cirka femton mil från Ljungdalen och det skulle ta en och en halv timme innan polisen kom till brottsplatsen.

Ett antal ortsbor fick därför bilda ett improviserat medborgargarde, klä på sig, gå ut i den sena timmen, bege sig till butiken och gripa inbrottstjuven som berett sig tillträde genom att krossa en fönsterruta. Väl gripen tvingades man stanna kvar i nattkylan och kvarhålla tjuven till cirka 00:30-tiden på natten då polisen anlände och kunde ta över.

Envarsgripandet ska denna gång ha gått relativt lugnt till, utan något våldsamt motstånd från gärningsmannen.

Tjuven ifråga uppges vara en man i 25-årsåldern, bosatt någonstans i Hälsingland och känd av polisen sedan tidigare. Mannen hade även narkotika på sig vid brottstillfället.