250 personer som på olika sätt arbetar med film – som skådespelare, regissörer, manusförfattare och producenter – är övertygade om att jordens undergång är nära förestående och att de själva bidrar till den genom att spela in filmer i andra länder än Sverige. Nu har man skrivit på ett upprop som DN publicerat där man kräver pengar från skattebetalarna för att subventionera de dyrare produktionskostnaderna i Sverige. Och man får stöd från SVT och miljöministern.

På grund av det lägre löneläget i Östeuropa är det vanligt att svenska filmteam reser dit för att spela in filmscener som ska föreställa utspela sig i Sverige. För filmarbetarna bakom uppropet är det emellertid inte underbetald arbetskraft eller att arbetstillfällen i Sverige går förlorade som är problemet, i stället är det de ökade utsläpp av koldioxid som flygresorna till dessa länder innebär, vilka man menar driver jorden mot “klimatkatastrofen”.

Vill se koldioxidcertifiering som krav för att få filmstöd
Bland de många undertecknarna finns vänstersinnade och även profilerat SD-fientliga skådespelare som Lena Endre, Sofia Helin och Gustaf Skarsgård. Man säger sig vara “trött på de ohållbara produktionsmetoderna” och kräver nu att Filminstitutet, vid sidan av sedan tidigare införda krav på könslig och etnisk representation, också inför en “miljöcertifiering” med särskilda koldioxidkrav för att bevilja stöd till filmproduktioner.

Uppropsmakarna vill även se vad man kallar “produktionsrabatter”, dvs skattefinansierade subventioner utöver Filminstitutets produktionsstöd, för att kunna spela in film lika billigt i Sverige som i Östeuropa och därmed slippa bidra till jordens undergång med sitt resande. Utöver det koldioxidavtryck som flygandet medför pekar man också på att de östeuropeiska länderna har en “smutsig energiproduktion” med inslag av olja, kol och gas.

Får stöd från SVT och kulturministern
SVT:s kulturreaktion uppmärksammar uppropet och har intervjuat nytillträdda miljöministern Amanda Lind (MP) som menar att det är “en viktig fråga för branschen” som filmarbetarna bakom uppropet sätter fingret på. Hon ställer sig positiv till att dela ut skattepengar för ändamålet. Enligt förslag handlar det i ett första skede om cirka 300 miljoner kronor.

“En förändring måste ske nu” – innan jorden går under – konstaterar uppropets flora av undertecknare och rubricerar det som en “ödesfråga”.