Allt fler inom näringslivet varnar för att det eskalerande invandringsrelaterade gängvåldet får allvarliga konsekvenser för näringslivet och därmed Sveriges ekonomiska välstånd. Nu riktar finanstoppen Christer Gardell en uppmaning till politikerna att ta till betydligt hårdare tag och om så behövs ta till krigslagar för att stoppa gängens våldsamma framfart.

Undersökningar visar att de gängkriminella skjutningarna och sprängningarna får långtgående konsekvenser för det privata näringslivet. Det gäller på marken där näringsidkare drabbas direkt av gängen och inte kan eller vågar fortsätta bedriva verksamhet.

Men det gäller också på en mer övergripande näringslivsnivå där såväl inhemska som internationella investerare nu börjat dra sig för att satsa sina pengar i svenska företag. Bara exportindustrin står för hälften av Sveriges ekonomiska välstånd och andra storföretag för ytterligare andelar.

Sverige som välfärdsland under hot

Även kompetent arbetskraft väljer nu allt oftare bort Sverige. Det gäller såväl högutbildade svenskar som söker sig utomlands, som högutbildade personer i andra länder som hellre väljer att söka lyckan någon annanstans än i dödsskjutningarnas och sprängningarnas rekordland.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Hela välfärdssamhället äventyras om näringslivet drabbas så näringslivstoppar som Christer Gardell talar inte endast i egen sak och värnar inte bara sina egna pengar när han nu går ut men en varning och en uppmaning till politikerna att ta i med de verkliga hårdhandskarna för att utrota gängkriminaliteten.

Mer optimistisk än polischefer

Höga polischefer som Jale Poljarevius har kommunicerat nedslående besked och menar att den invandringsrelaterade gängkriminaliteten är här för att stanna. Även om man burar in de nu brottsaktiva gängkriminella och upplöser en och annat gängstruktur kommer nya gäng snabbt att bildas, är hans bedömning.

Christer Gardell är mer optimistisk. Men för att få bukt med gängen krävs det betydligt hårdare tag än vad som hittills diskuterats, menar han.

– Det är nog nästan krigslagar som behöver införas i landet, säger han i en intervju med TT.

Få som “såg det komma”

Gardell beskriver brottsutvecklingen i Sverige som “hemsk” och att det inte var många som för 15 år sedan trodde att det skulle gå så fort som det har gjort. Statistik visar att man måste gå till länder i krig eller stater på gränsen att fallera som Mexiko för att hitta platser där det skjuts och sprängs mer än i Sverige.

– Att Sverige skulle bli det mest gängkriminella landet i Europa, det trodde vi inte för 15 år sedan, säger Gardell.

Det finns förstås de som tidigt “såg det komma” och försökte varna för hur den gängkriminella utvecklingen är intimt sammankopplad med en extremt hög invandring av personer som inte gått att integrera i det svenska samhället. Men sådana varningar avfärdades länge som rasism, och sådana röster förekommer även idag, trots att med facit i hand de som larmade har visat sig haft rätt.

Systemhotande för näringslivet

När den våldsamma gängkriminaliteten och andra invandringsrelaterade problem diskuterats har det sällan handlat om näringslivet på makronivå. Om de negativa effekterna för näringsidkare har nämnts har det oftast handlat om sådant som Ica-handlaren som drabbas av butiksstölder, hot och rån.

Men Christer Gardell och andra näringslivstoppar har nu börjat varna för att gängkriminaliteten även kan vara systemhotande för näringslivet i Sverige. Våldet skrämmer bort utländsk kompetens från arbetsmarknaden och gör att duktiga svenskar flyttar utomlands.

Detsamma gäller investerare och deras kapital. Att vara internationell rekordhållare i gängkriminella dödsskjutningar och sprängningar är ingen bra reklam för Sverige om man vill locka hit utländska investerare.

– De kanske väljer ett land som har mindre kriminalitet och som folk faktiskt vill flytta till, konstaterar Gardell.

Beror inte på “socioekonomiska faktorer”

Han säger vidare att alltför få har klart för sig hur allvarlig den gängkriminella utvecklingen är ur ett svenskt ekonomiskt perspektiv – de effekterna är betydligt mer långtgående än vad många inser.

Pratet om “socioekonomiska faktorer” och ekonomiska klyftor som roten till den galopperande gängbrottsligheten ger Gardell inte mycket för. men om Sverige på grund av den här utvecklingen blir ett fattigare land kan förstås klyftorna öka fler bli fattiga, varför det är angeläget även ur ett mer vänsterorienterat perspektiv att få bukt med brottsligheten så att näringslivet kan fortsätta generera välstånd.

Gängen företag i knarkbranschen

De kriminella gängen bedriver enligt Gardell en form av affärsverksamhet utanför lagen. Det är så man ska se på dem. Personer som inte nöjer sig med en vanlig lön för ett vanligt jobb eller vad man kan tjäna som egenföretagare. Knarkhandeln är en genväg till de stora pengarna.

Gardell tillhör dem som i likhet med bland annat Sverigedemokraterna menar att det är dags att byta ut “saft och bulle” mot “vatten och bröd” i kampen mot brottslingarna.

– Vår strategi hittills har varit att använda ”mesigt mot hårt”. Jag tror att vi måste gå över till en mer klassisk strategi: ”hårt mot hårt”.

Vill se rad åtgärder

Bland annat vill Gardell se kriminalisering av att tillhöra ett gäng, även om polisen inte lyckats knytta personen direkt till gängets brottsaktiviteter. Sänkt straffmyndighet och särskilda ungdomsfängelser är andra saker som finanstoppen tycker behöver komma på plats i beaktande av att den grova brottsligheten kryper allt längre ned i åldrarna.

Gardell säger sig vara medveten om att alla hårda åtgärder mot gängvåldet kan få Sverige att likna en polisstat och att massövervakning av det slag som också är en allt större del av brottsbekämpningen har integritetsaspekter som man behöver vara aktsam på. Han säger dock att rädslan för hur Sverige blir om den nuvarande brottsutvecklingen får fortsätta är betydligt större.

Tror att näringslivet kan göra mer

På frågan om vad näringslivet själv kan göra utöver att rikta uppmaningar till politikerna, säger Gardell att man kan bli mer aktiv att försöka skapa arbetstillfällen framför allt för unga i “utsatta områden”. Det kan få i varje fall några fler att välja ett hederligt liv i stället för en brottskarriär.

Gardells berättar att hans investmentbolag Cevian ekonomiskt stödjer initiativ som man tror kan få fler i riskzonen att bli integrerade och välanpassade i stället för gängkriminella. Men han utesluter inte att näringslivet kan göra mer.