Den finska inrikesministern kungjorde igår att det inte är aktuellt att öppna gränsen mot Sverige. ”Läget är mer oroväckande där”, sade Maria Ohisalo enligt Hufvudstadsbladet.

EU försöker att lätta på reserestriktionerna de europeiska länderna emellan med hjälp av så kallade bubblor – där flera länder som befinner sig i samma epidemiologiska situation öppnar för resor för sina medborgare.

Planerna på att nordiska länder skulle öppna gränserna sinsemellan grusas dock nu av smittspridningen i Sverige som ses vara utom kontroll. Den finska inrikesministern gjorde klart igår att någon nordisk bubbla inte kommer att bli av – på grund av en ”oroväckande” situation i Sverige.

– Norge, Danmark och Island har lyckats stabilisera sina situationer, i Sverige är läget mer oroväckande, uppgav hon.

LÄS ÄVEN: Svenskar inte välkomna i andra länder – landet betraktas som smittohärd

Därmed följer Finland den danska linjen som är inne på att tillåta inresor från Norge och Tyskland – men inte från Sverige. Ett annan kluster som formas är de baltiska länderna som redan anses ha dämpat epidemin och öppnat gränserna för sina medborgare. Även Polen och Finland har bjudits in till denna zon.

Sverige har emellertid nått det högsta antalet döda i världen per miljon per vecka igår.  I och med beskedet från Finland kommer Sverige att bli totalt isolerat av sina grannar medan resten av Europa som tog en mer offensiv linje återupptar turismen och återstartar sina ekonomier. Sedan tidigare finns uppgifter om att norsk militär polis patrullerar gränsen mot Sverige för att stoppa svenskar som vill lämna sitt land.

LÄS MER: Norska gränsen patrulleras av militär – vill stoppa flyende svenskar