finland nato

Bild t.v: Artem Karimov

Utrikes

Finlands president: Det behövs ingen folkomröstning om Nato

Publicerad 4/3/2022
Annons

Tidigare i veckan sade Finlands statsminister Sanna Marin (S) att landet måste fatta ett beslut om Nato-medlemskap före påsk. Landets president menar att ingen folkomröstning behövs – utan att politikerna ska få bestämma det själva.

Den finska presidenten Sauli Niinistö har tidigare varit en av de finländare som förespråkat en folkomröstning i Nato-frågan. Men nu – efter kritik mot hans åsikt – har han svängt och menar att det inte behövs.

Niinistö hävdar nu att de opinionsmätningar som redan genomförts räcker till för att riksdagen ska kunna fatta ett beslut.

– Nato behöver informationen att folket nu stöder ett medlemskap. Det har vi redan tror jag, säger Niinistö till Svenska Yle.

LÄS ÄVEN: Folkomröstning om Nato inte aktuell

Motiverar svängningen med majoritetskrav

Niinistö säger att han fram till slutet av förra året ansåg att en folkomröstning var nödvändig för att man skulle kunna garantera en två tredjedelars majoritet i Finlands riksdag. Detta då en medlemskapsansökan till den militära alliansen skulle kunna kräva kvalificerad majoritet i riksdagen.

Nu menar riksdagspartierna att det redan finns en kvalificerad majoritet i riksdagen, och därför tycker inte Niinistö längre att en omröstning bland medborgarna behövs. Detta trots att det är en avgörande fråga för landet.

LÄS ÄVEN: Finland ett steg närmare Nato

Vill få med sig Sverige på tåget

Presidenten vill att Finland och Sverige ska fatta ett gemensamt beslut i Nato-frågan.

– Jag säger bara att det vore viktigt att vi hittar en gemensam linje. Finland och Sverige har haft samma åsikter under kanske ett århundrade och jag tror också att det nordiska samarbetet fungerar bäst om vi har samma ställning.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson sade så sent som i mars nej till Nato-medlemskap.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson: ”En Nato-ansökan skulle öka spänningarna”

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
982”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons