Sauli Niinistö

Finlands president Sauli Niinistö. Foto: Matti Porre.

Utrikes

Finlands president: ”Vissa har skapat otrygghet genom omänskliga gärningar”

Publicerad 1/2/2019
Annons

Finlands president Sauli Niinistö höll under måndagen ett nyårstal till folket där han uttryckte en djup oro för demokratins framtid i Europa. I talet berörde han även samhällsutvecklingen med den omdebatterade ökningen av sexualbrott och otrygghet i Finland.

I ett tal riktat mot medborgarna förklarade den finske presidenten på tisdagen att Europa har ”hamnat i en destruktiv strid om våra egna värderingar”. Niinistö uppmärksammade specifikt de Gula västarnas protester i Frankrike och slog fast att utvecklingen även gör att prognosen för omvärlden inte ser särskilt lovande ut.

I stället för att exportera våra europeiska värderingar får vi nu försvara dem på hemmaplan. Och förekommer det kanske försök att importera värderingar som verkar främmande för oss? Vi vet vilka motsatserna till demokrati, jämlikhet och frihet är. Vi vet vilka motsatserna till demokrati, jämlikhet och frihet är.

LÄS ÄVEN: Afghanska och irakiska män dominerar sexualbrottsstatistiken i Finland

Presidenten slog även fast att ”Finland är det mest demokratiska, mest jämlika och friaste landet i världen. Vår styrka har alltid varit förtroende, också för myndigheter: från undervisning till socialväsendet, från polisen till hälso- och sjukvården.”

Rättsväsendet utmanas
Förklaringen till Finlands trygghet anser Niinistö alltid har varit att ”de som skapar vår trygghet har av tradition åtnjutit vår uppskattning”.

På senare tid har en negativ utveckling i attityden mot bland annat polis uppmärksammats allt mer i landet. Också det var något som presidenten uppmärksammade i sitt nyårstal.

LÄS ÄVEN: Finlands regering föreslår upphävda medborgarskap efter våldtäktsvåg – ”Måste bekämpa ondskan”

”Nu kommer det emellertid allt oftare fram att de i sitt arbete blir utsatta för olämpligt, rentav aggressivt beteende. Något har gått allvarligt snett om de som tillhandahåller samhällets tjänster i sitt arbete måste vara rädda för de personer de hjälper.”

Migranter missbrukar system
Niinistö berörde även den senaste tidens gruppvåldtäkter av kvinnor och flickor i landet. Media har uppmärksammat hur afghanska och irakiska män dominerar sexualbrottsstatistiken i landet och debatten har väckt ilska hos den finska befolkningen.

”Vi har ingått internationella avtal om att skydda nödställda, och de avtalen ska vi följa. Men också hos oss har vi fått erfara att systemet kan missbrukas av personer som vill resa in i landet av andra orsaker. Dessutom har vi sett hur vissa av dem som sökt skydd hos oss, och även fått det, själva har skapat otrygghet genom omänskliga gärningar.”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons