Efter det finska beskedet om att man lättar på inreserestriktionerna har både Viking Line och Tallink Silja beslutat att öppna trafiken mellan den svenska och finska huvudstaden.

Från och med denna vecka tillåts medborgare i EU och Schengen besöka Finland utan särskilda skäl, dock under förutsättning att de är fullvaccinerade eller har genomgått en dokumenterad covidinfektion under det senaste halvåret. Beskedet har fått Finlandsfärjorna att öppna upp trafiken mellan Stockholm och Helsingfors igen, rapporterar Sjöfartstidningen. Linjen har legat nere för båda rederierna sedan i mitten av mars 2020.

Hos Viking Line är det färjan Gabriella som kommer börja gå från Stockholm den 7 juli.

– Det är med stor glädje vi mottar beskedet att turister från Sverige som uppfyller villkoren från och med måndag äntligen är välkomna att besöka Finland. Det har varit en historiskt sett exceptionell tid när resandet mellan dessa två tätt sammanhängande länder i princip varit nedstängd. Vi välkomnar alla som uppfyller kvarstående inresevillkor ombord på våra fartyg till både Helsingfors och Åbo, säger Kenneth Gustavsson, försäljningsdirektör Viking Line Skandinavien i ett pressmeddelande. 

Från Tallink Silja är det Silja Serenade som kommer börja trafikera linjen från och med den 1 augusti.

– Det här är en stor och väldigt efterlängtad nyhet. Även om vi har kunnat hålla sjöförbindelsen mellan Finland och Sverige öppen på rutten Stockholm-Åbo under de senaste 16 månaderna, har detta inte kompenserat för den viktiga linjen mellan de två huvudstäderna. Att det inte funnits någon vanlig passagerartrafik mellan de två länderna sedan mars 2020 har varit tungt både för oss och våra resenärer. Vi är otroligt glada över att vi nu steg för steg kan återställa bandet mellan våra två länder och göra det möjligt för finländska och svenska resenärer att resa till sina närliggande huvudstäder också sjövägen, säger Ats Joorits, vd på Tallink Silja AB, i ett pressmeddelande.