Från den 1 januari till den 30 november förra året skedde hela 30 sprängningar och 32 försök till sprängningar – bara i Stockholm. Det är ett nytt rekord för huvudstaden, rapporterar Mitt i.
– Det är en extrem form av hot och skapar enorm otrygghet i de områden där det händer. Det är därför vi prioriterar de utredningarna högt, säger Stephan Kiernan, chef för polisens spaningssektion vid Stockholm nord.
LÄS ÄVEN: 41 bombningar i bostadsområden i år: ”Finns inget liknande i Europa”
Kiernan menar att mängden kriminella grupperingar inte minskar, men att det är marknaden minskar. Han konstaterar också att pandemin gör det svårare med införsel av narkotika och vapen till Sverige.
Den främsta anledningen till att bombdåd är svåra att utreda är att det mesta bevismaterialet förstörs i explosionerna.
Biträdande regionpolischef: “Jag är inte nöjd”
Mellan 1 januari och 18 december förra året tog polisen sammanlagt 370 kilo sprängmedel, 29 handgranater, nästan 300 pistoler och revolvrar samt cirka 70 automatvapen i beslag. Men trots detta utfördes alltså rekord många sprängdåd under året.
Biträdande regionpolischef är inte nöjd med vad man uppnått med polisarbetet. Han pekar samtidigt på en paradox där polisens insatser mot de kriminella verksamheterna leder till en ökning av våldsdåden.
– Jag är inte nöjd med att det varit så många sprängningar. Däremot är jag nöjd med strypgreppet på de här nätverken. […] Det har blivit väldigt rörigt i den här brottsmiljön. När vi tar pengar och narkotika uppstår penningbrist och interna skulder, då hotar man, då spränger man.
Karlsson betonar vikten av långa straff för att få bort de kriminella från gatorna.
LÄS ÄVEN: Granatattack mot villa i Stockholmsförort – nationella bombskyddet inkallat
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.