I hopp om att minska antalet gängskjutningar och öka tryggheten i Malmös så kallade utsatta områden ska nu ytterligare ett antal övervakningskameror sättas upp.

Det är i områdena Hermodsdal, Lindängen och Nydala som kameraövervakningen nu förstärks. Det rör sig om sju nya kameror med mycket god detaljskärpa med vilka det enligt uppgift går att läsa texten på ett cigarretpaket på marken.

– Det har varit mycket skjutningar i de områdena. Därför väljer vi att sätta ut kameror för att förebygga och ha bättre kontroll över vad som händer i Malmös utsatta områden, berättar Johannes Dontsios, gruppchef vid områdespolisen Söder i Malmö, för SVT.

I Lindängen finns sedan tidigare två kameror uppmonterade och här blir det nu ytterligare en. I Hermodsdal och Nydala har det hittills varit kamerafritt, men i februari får Hermodsdal fem kameror och Nydala en.

Förra året blev det lättare för polisen att få tillstånd för att sätta upp övervakningskameror. För de första 90 dagarna behövs numera inget tillstånd alls. Därefter krävs dock tillstånd hos Datainspektionen. Sådana tillstånd söks nu av polisen för de kameror som monteras upp i Hermodsdal, Nydala och Lindängen.