Lokalmedia i Södermanland blockeras från att ta del av uppgifter om antalet smittade inom äldreomsorgen. När en kommunchef konfronteras skakar hon av sig ansvaret och hänvisar till att en sådan sammanställning “kräver ett omfattande arbete”.

Enligt statistik har 21 653 personer bekräftats med COVID-19 varav minst 2 667 har avlidit. Den senaste tiden har det rapporterats om en omfattande spridning vid landets äldreboenden. På lördagen uppgav Dagens Nyheter att coronasmittan har tagit sig in på minst 541 äldreboenden i Sverige.

LÄS ÄVEN: Malmö undanhöll för föräldrar att förskolepersonal smittats av corona

Samtidigt visar det sig att flera kommuner i Södermanland stoppar lokalmedia från att ta del av statistik rörande antalet smittade inom äldreomsorgen. Det framkommer efter att Sörmlands Media begärt ut siffror från länets alla kommuner för att se spridningens omfattning, rapporterar SVT.

Uppges ha strategi för mörkläggning

Men det är ingenting som kommunerna vill lämna ut och begäran från media har därför avslagits. Kommunledningarnas förevändning är att man påstår sig sakna kunskap om smittans omfattning. Man hävdar också att det är omöjligt att ta fram sådan information.

Enligt Sörmlands Media stämmer inte detta och man anklagar därför kommunerna för att medvetet undanhålla information från allmänheten. Medieaktören går även steget längre genom att hävda att kommunerna har tagit fram strategier för att aktivt mörklägga uppgifterna i syfte att inte ge media insyn.

Oklart ifall kommun redovisar

Mörkläggningen ska bland annat ske genom ett arbetssätt där kommuner struntar i att rapportera antalet smittade till Socialstyrelsens nationella rapporteringsverktyg för beställningar av skyddskläder. En av de kommuner som undanhåller sådan statistik är Katrineholm som styrs av Socialdemokraterna och Moderaterna.

Sari Eriksson är kommundirektör i Katrineholm och hon försvarar sig med att man inte har lämnat ut några uppgifter eftersom en sådan sammanställning inte finns.

Vidare berättar Eriksson att det inte har beslutats huruvida de ens ska sammanställa antalet coronasmittade. Detta eftersom en sådan redovisning “kräver ett omfattande arbete” när man “måste gå in i varje journal och titta”. Endast om det ställs uttryckliga krav från myndigheter kommer man att börja redovisa siffrorna.

– Är det så att vi kommer behöva göra en sammanställning till Socialstyrelsen så kommer vi givetvis göra det, berättar Eriksson för SVT.

Förbjuder kommunanställda att prata

I slutet av april uppmärksammade Samhällsnytt hur en annan socialdemokratiskt styrd kommun, Örebro, har beslutat förbjuda alla kommunanställda att nyttja den grundlagsskyddade rätten till meddelarfrihet för allt som rör den pågående coronaepidemin.

Enligt kommunala S-profilen Kenneth Handberg har beslutet tagits för att gynna kommunens verksamhet. Men censuren fick hård kritik från grundlagsexpert Nils Funcke som kallade beslutet oansvarigt och felaktigt.

LÄS ÄVEN: S-kommun förbjuder anställda att prata om corona

authorimage