En 13-årig svensk flicka attackerades på en skolgård i Dalarna av ett flickgäng med invandrarbakgrund. Efter misshandeln kontaktade flickans pappa skolans rektor som ska ha gett beskedet att händelsen är polisanmäld och att föräldrarna därför inte behövde anmäla. Men när Samhällsnytt kontaktar polisen finns varken någon anmälan eller händelserapport. Vi har talat med rektorn som hemlighåller information. Efter avslutad intervju utsätts vi för ett hackningsförsök som kan härledas till den lilla ort där rektorn är folkbokförd.

Det var i söndags som flickans pappa publicerade ett Twitterinlägg i vilket han berättar om misshandeln som inträffade ett par dagar tidigare, i torsdags på Kyrkskolan i Ludvika. Enligt pappan var det ”ett stort gäng somaliska tjejer” som hoppade på henne.

Dottern utsattes för allvarlig gruppmisshandel tills hon förlorade medvetandet. Sparkarna och slagen fortsatte även efter att låg avsvimmad på marken. Flickan är nu intagen på sjukhus med bland annat hjärnskakning och värk.

LÄS ÄVEN: Lärare vågar inte ingripa mot störande och våldsamma elever – kräver lagändring

Påhejad av gänget som skriker döda henne
Senare på söndagen skickade pappan ett e-postmeddelande till Samhällsnytts redaktion i vilket han berättar mer utförligt om händelsen och bifogar vittnesmål från skolgården.

Bakgrunden till misshandeln uppges vara att flickan tagit en vän i försvar ”som hade hamnat i trubbel med gänget”.

Pappan skriver att vittnen, däribland en lärare, har berättat att dottern blev påhoppad och upptryckt mot ett fönster samtidigt som hon utsattes för slag. Det framgår även att andra i gänget ska ”ivrigt ha hejat på” misshandeln, skrikit ”döda henne” och ”sharmota” [hora på arabiska, red anm].

Vidare skriver pappan att någon ur gänget har greppat dotterns huvud och ”dunkat det mot glaset åtskilliga gånger”. Men någon längre avstängning från skolans sida av de elever som begått misshandeln har det enligt pappan inte blivit.

”Pratade med skolans rektor på fredagen och då fick jag till svar angående händelsen att eleverna som gjort detta är avstängda. Att skolan ser jätteallvarligt på detta och att polisanmälan är gjord så det behövde vi inte tänka på. Frågade rektorn hur länge tjejerna är avstängda. Då svarade hon att på måndag är de tillbaka i skolan igen.”

Den lärare som enligt pappan har bevittnat misshandeln hjälpte sedan dottern. Skolan transporterade flickan hem men kontaktade aldrig sjukvården. Nästföljande dag vaknade flickan med kräkningar och smärtsam huvudvärk. Föräldrarna körde henne då akut till Falu lasarett där hon nu vårdas.

Rektorn försäkrade föräldrarna om polisanmälan
Pappan berättar för Samhällsnytt att han på fredagen talat med skolans rektor Agneta Carlsson-Byström som då gav honom det lugnande beskedet att skolan polisanmält händelsen och att föräldrarna därför inte behövde göra någon ytterligare anmälan.

Rektorn var enligt pappan noga med att poängtera att eftersom misshandeln inträffat på skoltid var det viktigt att skolan gjorde polisanmälan, något som fick pappan att känna sig aningen misstänksam.

– Hon sa att polisanmälan var gjord på fredagen, det var 100 procent säkert, slår fadern fast över telefon till oss.

Polisen: ”Inga anmälningar”
På måndagen när Samhällsnytt kontaktar polisens presstalesperson i Bergslagen Kenneth Johannesson för att höra oss för om händelsen finns det varken någon anmälan eller händelserapport.

Det visar sig att polisen trots flera olika sökningar i systemet – på skolan, skolledningen, närliggande gator och olika datum – inte kan hitta några som helst registrerade uppgifter om misshandeln.

Dagen därpå ringer vi igen till polisen och talar med en annan presstalesperson för Bergslagen, Christina Hallin. Inte heller hon kan hitta någonting registrerat om detta i Ludvika kommun.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Gängslagsmål i gymnasieskola – sparkade elev som låg ner och rutor krossades


Den misshandlade flickan på sjukhuset.

Rektorn vill inte svara på frågor
På måndagseftermiddagen tog vi kontakt med Kyrkskolans rektor Agneta Carlsson-Byström för att höra hur det kommer sig att skolledningen sagt till föräldrarna att händelsen är polisanmäld och att de inte behöver göra en egen anmälan om den allvarliga misshandeln när någon anmälan av allt att döma inte har gjorts från skolan.

Vi ville också höra hur skolledningen hanterar ärendet och hur de resonerar kring att bara stänga av eleverna en enda dag som påföljd för vad de gjort sig skyldiga till.

Känner du till händelsen?

– Ja, jag känner till… situationen.

Vilka åtgärder har skolledningen vidtagit efter händelsen?

– Vet du vad… jag vill gärna återkomma i sådant fall till dig och vad vi lämnar ut och så där. Får jag göra det?

 Föräldrarna berättar för oss att ni bara skjutsade hem flickan efter misshandeln utan att kontakta sjukvården?

– Jag säger att jag vill återkomma i sådant fall.

Har ni polisanmält händelsen?

– Jag säger att jag återkommer till dig.

Varför kan jag inte få ett besked huruvida ni har polisanmält händelsen eller inte?

– Jag ringer upp dig.

När återkommer du i sådant fall?

– Jag återkommer till dig.

När hör jag ifrån dig?

Ja… det kan… vara inom någon dag. Så kan du få veta.

Det är så att fadern har berättat för mig att du över telefon har sagt till honom att ni har polisanmält händelsen?

– [Tystnad]… Kan jag få återkomma… till dig?

När jag talar med polisen uppger de att ni inte har anmält händelsen?

– Kan jag få återkomma till dig?

Det är en väldigt enkel fråga huruvida du har uppgett något som är osant för föräldrarna eller inte?

– Ja. Jag hör det. Kan jag få återkomma? Jag lovar jag ska ringa upp. Då avslutar vi nu.

Det föräldrarna säger tyder på att du har lämnat dem en oriktig uppgift – annars skulle det väl vara väldigt enkelt att berätta att händelsen är polisanmäld?

– Nu… Nu, har jag sagt att jag kommer återkomma, jag har lovat att göra det. Då kan jag få göra det. [Lägger på].

Ytterligare skolpersonal hävdar att polisanmälan gjorts
Flickans far uppger att rektorn undvek att ta kontakt med familjen något mer sedan samtalet förra veckan. Istället hanteras kommunikationen av syokonsulent och engelsklärare Jenny Andersson som även hon försäkrat föräldrarna om att polisanmälan är gjord.

Pappan berättar för oss att sjukpersonal som talat med skolan har fått veta att anledningen till varför skolledningen inte stänger av gänget som misshandlade dottern är att ”skolan då blir skyldig att ordna fram en annan skolgång åt dem”.

Samhällsnytt utsätts för hackningsförsök
Dagen efter vår intervju med rektor Carlsson-Byström utsätts vårt Instagram-konto med över 15 000 följare för ett hackningsförsök. Enligt Instagram sker försöket från den lilla ort där rektorn är folkbokförd.

Vid tillfället för försöket till dataintrång är det endast rektorn och pappan i kommunen som har kännedom om vårt arbete med händelsen. I nuläget kan vi inte slå fast att dessa två omständigheter har någon koppling med varandra. Däremot är själva faktum att vi utsätts för ett hackningsförsök som kan härledas till samma ort där vi bedriver en journalistisk granskning spektakulärt. Samhällsnytt fortsätter att undersöka vilka som ville få obehörig tillgång till våra sociala medier.

Samhällsnytt har onsdagen sökt Carlsson-Byström utan resultat genom både arbetsnummer och privatnummer. Men hon svarar varken på samtal eller SMS-meddelanden. Inte heller ringde hon oss tillbaka själv – trots sitt löfte.

Dottern utsätts för nya hot: ”Du ska få mer”
På tisdagskvällen uppgav pappan att dottern fortfarande, efter fem dagar, är inlagd på sjukhus. Han berättar att hon inte kan stå upp, kräks och har ihållande huvudvärk. Vidare har hon genomgått magnetröntgen för att fastställa orsaken till symptomen.

Pappen berättar att dottern har mottagit hot de senaste dagarna från vad han tror är gänget som misshandlade henne. Genom ”fejkonton” kommer meddelanden med texter som: ”rätt åt dig”, ”du förtjänar det” och ”du ska få mer när du kommer tillbaka”.

Föräldrarna uppger att de inte tänker skicka tillbaka dottern till Kyrkskolan förrän personerna som begick misshandeln är avstängda på längre tid eller flyttade till en annan skola.

LÄS ÄVEN: Skolledning förbjuder elever att informera media om kaosartade scener