Ett flyg med passagerare från det coronadrabbade Iran tilläts igår landa på Landvetter i Göteborg. Statsepidemiologen Anders Tegnell, som fått hård kritik för sin passivitet, menar att ”sådana åtgärder har inte visat sig effektiva” och framhärdar att det är viktigt att inte göra ”för mycket”.

I tisdags kväll landade flyg IR727 från Teheran på Landvetter. Iran har ett stort utbrott av coronaviruset, men det fanns inga planer från de svenska myndigheterna på att stoppa flyget.

Statsepidemiologen Anders Tegnell, som gjort sig känd för att hävda att corona inte är något problem för Sverige, menar att det inte är ”effektivt” att stoppa plan med smittade passagerare.

– Sådana åtgärder har inte visat sig effektiva, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten till SVT. Historiskt har det inte varit en jättebra idé att stoppa flygningar. Det senaste exemplet är väl Italien. Där ställde man in alla flygningar till Kina men ändå fick man ett stort utbrott.

Nedan ett video-klipp som uppges vara från Iran där det även hävdas att man ser en person som kollapsat på grund av viruset. Det är dock ej bekräftade uppgifter:

https://twitter.com/bitcoinization/status/1232627149397467136?s=19

LÄS MER: Professor kritiserar Folkhälsomyndigheten för hanteringen av coronaviruset

Tegnell menar vidare att det är skadligt för landet för vilka flygen stoppas.

– Men två saker händer. Det ena är att folk reser ändå, men väljer andra vägar in i landet vilket gör det svårare att ha kontroll. Det andra är att ett flygstopp får stora konsekvenser för de länderna. Det har vi sett i Västafrika, när hjälp inte kunde komma fram där. Om man stänger ner för Iran kan man inte hjälpa landet med skyddsmaterial och liknande.

Vill ha ”informationsåtgärd” i form av affischer

Istället tycker Tegnell att det är bättre att ge information till passagerarna så att det ”inte ska vara möjligt att undgå budskapet”.

– Vi försöker göra rätt från början. Det blir stora konsekvenser både om man gör för mycket och om om man gör för liite. Det gäller att göra lagom, säger säger han till SVT.

LÄS MER: Statsepidemiolog vilseledde om direktflyg från Kina: ”Det spelar ingen roll”

Folkhälsomyndigheten diskuterar också om att dela ut lappar till passagerarna men några läkarundersökningar är inte aktuella. Inte heller det anses vara effektivt.

Ungern kontrollerar sedan i januari

I Ungern däremot rapporteras det att inkommande resenärer från riskregioner kontrolleras sedan i slutet av januari.

https://www.facebook.com/jatillungern/posts/2759431210806328?__xts__[0]=68.ARC6jH8r0o6hkXV0B02ixJ-AEuqTopMaYMpdLYJNeIwAVOrq24NVXJXwMoqeR7qdrxxDs4N-zEpJN_bkW7tNvN2d3WPR3moQOAAnfttN5nH0IXQdgPp7xJcUZo8r75DaNjfgd2DSGyXbkL3nLFc1Y2yWEtw2NW2nPKstEcUqp43ZEcg3dbZDaE6WQxxM68hkTG7V35wEdcR7rJJYjLUXEK6qyyVGgX0YLchja_LMUvoWnyO9XTVSB_MbUJtWHyXIuo898U9YsTTR6AQCZzN3odh4ahdIWoImMsKpWTtreVzitSfzAgwnFydTD73RjxDFG9sWoosAObqumUSWiiAP4z6_18Nm42320fTh4BrdBqjSdDR7RRGthQo&__tn__=-R

 

Hungary Today rapporterar:

Budapest flygplats har kontrollerat alla passagerare som kommer direkt från Kina sedan 31 januari, innan de tillåts komma in i landet. Från 23 februari kommer även de som kommer från Italien kontrolleras, på grund av coronavirusets spridning där.