Nyligen upptäcktes en muterad variant av coronaviruset i Storbritannien. Detta har fått bland annat Nederländerna att stoppa alla flyg från landet fram tills årsskiftet. Det ryktas samtidigt om att förbudet kan utökas till hela EU.

Mutationen är bara en av många som rapporterats in från olika delar i världen, bland annat Norge och Danmark. Just denna variant ska vara upp till 70 procent mer smittsam och gjorde att man nyligen genomförde de strängaste restriktionerna hittills. I vissa områden råder nu full karantän och verksamheter som restauranger och gym stängs ned.

Det muterade coronaviruset VUI 202012/01 som påträffats i Storbritannien gör nu så att Nederländerna från och med i dag söndag stoppar flyg från landet fram till den 1 januari. Även Italien, Belgien och Österrike har beslutat om liknande förbud.

LÄS ÄVEN: Ny variant av coronaviruset upptäckt i Storbritannien

Den nederländska regeringen undersöker också om resor med andra transportmedel till och från Storbritannien ska stoppas. Samtidigt befarar man att det muterade viruset redan kan finnas i Nederländerna. ”I en fallstudie i Nederländerna i början av december upptäcktes ett virus av den variant som Storbritannien beskriver,” skriver landets hälsodepartement.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska enligt uppgift vilja förbjuda resor från Storbritannien till hela EU fram till den 6 januari. Även i Sverige höjs röster för att införa ett reseförbud från Storbritannien.

Den nya mer smittsamma varianten av coronaviruset sprider sig främst i sydöstra England och håller snabbt på att bli den dominerande stammen i landet.