Dödandet i Gaza måste upphöra omedelbart och de stridande parterna enas om eldupphör. Det beslutar FN:s säkerhetsråd i en resolution under måndagen.
Säkerhetsrådets resolution kommer efter nästan ett halvårs krigande som inleddes med den palestinska terrorattacken mot Israel 7 oktober förra året, utförd från Hamas-kontrollerade Gazaremsan.
Israel svarade omedelbart med ett omfattande bombardemang av den palestinska landremsan, och följde nästan tre veckor senare upp med en markinvasion. Tiotusentals har dödats i striderna, även om uppgifterna går isär om exakt hur många och hur stor andel av de dödade som är civila.
FN-resolution
Sedan dess har FN:s säkerhetsråd försökt enas kring en gemensam resolution. Så sent som förra veckan röstade en majoritet av de femton medlemsstaterna i rådet ja till ett resolutionsförslag från USA – men Ryssland och Kina stoppade det med sina veton.
Anledningen var att resolutionen inte ansågs tillräckligt skarpt formulerad. Den slog fast att det är “nödvändigt” med en vapenvila, utan att framföra det som ett “krav” i den för inte minst Israel juridiskt bindande texten.
– Denna amerikanska produkt är ytterst politiserad där enda syftet är att locka väljare genom att slänga iväg ett köttben till dem med prat om vapenvila, menade Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzja.
Hans amerikanska motsvarighet, Linda Thomas-Greenfield, var snabb att fräsa tillbaka.
– Ryssland, som bedrivit ett oprovocerat krig mot sitt grannland, understår sig att hycklande kasta sten när de själva bor i ett glashus, menade hon.
Så sent som 20 februari stoppade emellertid USA ett resolutionsförslag som de själva inte var nöjda med.
Vapenvila under ramadan
Den resolution som FN:s säkerhetsråd nu, till slut, enats om kräver “omedelbart eldupphör” i Gaza under den pågående muslimska fastemånaden ramadan. Den kräver också att Hamas ska släppa den gisslan som togs vid terrordådet i oktober.
Resolutionsförslaget har tagits fram av den så kallade E-10-gruppen, säkerhetsrådets tio icke-permanenta medlemsländer, där bland andra Japan, Sydkorea och Schweiz ingår. Det gör förslaget mindre politiskt kontaminerat än om det är USA eller Ryssland som står bakom det.
Ryssland protesterade inför omröstningen att ordet “permanent” ströks från det ursprungliga resolutionsförslaget, men fick inte gehör för sin protest från övriga medlemsländer. Nedröstad i den delen accepterade de resolutionen, och med vetskapen om att inte heller Ryssland var nöjt lade USA ned sin röst. Övriga medlemsländer röstade för den.
Säkerhetsrådets resolution idag, nummer 2728, kräver också nödhjälp till palestinierna på den belägrade landremsan. FN oroar sig för en annalkande svältkatastrof om inget görs åt situationen.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.