Inför det stundande G7-toppmötet där ledarna för Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA deltar görs nu ansträngningar för att få upp behandlingen av den politiska fången Julian Assange på dagordningen. FN:s tortyrexpert Nils Melzer har engagerat sig i fallet och kräver som frontfigur för en petition att Assange friges.

WikiLeaks-grundaren har i över ett decennium på grund av sin granskande journalistiska gärning jagats och utsatts för förföljelse, tvingats gömma sig undan osubstantierade sexbrottsanklagelser i Sverige och hot om utlämning till USA där han riskerar dömas till ett mycket långt fängelsestraff för att ha avslöjat amerikanska soldaters krigsbrott i Afghanistan.

Assange sitter för närvarande och sedan två år tillbaka inspärrad och isolerad i Belmarsh-fängelset i England formellt åtalad för att ha brutit mot borgensregler när han för sju år sedan sökte diplomatiskt skydd på Ecuadors ambassad undan hotet om utlämning till USA. För en tid sedan hävde den ecuadorianska regeringen Assanges fristadsstatus och denne greps under spektakulära former av brittisk polis inne i ambassadbyggnaden.

I en petition initierad av Pressklubben i Geneve som bland annat också FN: s särskilda rapportör om tortyr Nils Melzer ställt sig bakom krävs att journalisten och visselblåsaren Julian Assange omedelbart friges och att utlämningskraven från USA dras tillbaka. Melzer vill att frågan tas upp under det stundande G7-mötet i Storbritannien där bland annat USA:s president Joe Biden deltar.

”Historisk rättsskandal”

I ett uttalande kallar Melzer fallet Assange för ”en av de största rättsskandalerna i historien” och benämnde honom tillsammans med visselblåsarna Edward Snowden och Chelsea/Bradley Manning som “ skelett i Västvärldens garderob”.

Det är historien om en man som förföljts i vår del av världen för att ha berättat sanningen. Han har avslöjat krigsbrott, han har avslöjat tortyr, han har avslöjat korruption. Det är obekväma sanningar.

Melzer menar att behandlingen av Assange reser frågan om huruvida vi fortfarande ska lära våra barn att det är rätt att tala sanning och menade för egen del att han inte vill lämna en värld efter sig ”där det har blivit ett brott att tala sanning – i en sådan värld lever man under tyranni”.

Det är inte första gången som Melzer tar till orda kring fallet med WikiLeaks-grundaren. Redan för två år sedan riktade han hård kritik mot Sverige för ägna sig åt ”en samordnad kampanj för att isolera, demonisera, trakassera och till slut tysta Julian Assange”.

Monument rest i Geneve

I Geneve, staden som kommit att bli en symbol för de mänskliga rättigheterna har inför G7-mötet rests ett monument föreställande Assange, Snowden och Manning stående på stolar och bredvid dem ytterligare en stol för nästa visselblåsare att kliva upp på. Verket har av upphovsmannen Davide Dormino getts namnet ”Någonting att säga?”

Geneves pressklubb skriver i en kommuniké att de brittiska myndigheterna måste avvisa utlämningskraven från USA och återge Assange sin frihet. Till USA riktas krav på att lägga ned rättsprocessen mot Assange. Kraven motiveras med att de återspeglar ”respekten för de okränkbara mänskliga rättigheter och de värderingar som upprätthålls av de människorättsorganisationer som har sitt säte i Geneve”. Man kräver vidare att Assange av Schweiz eller något annat land erbjuds en territoriell fristad från vidare politisk förföljelse i sin journalistiska gärning.

Suttit två år i isoleringscell

Belmarsh-fängelset där Assange sedan två år hålls inspärrad är en högsäkerhetsanstalt avsedd för Storbritanniens grövsta och mest våldsamma brottslingar. 22 timmar om dygnet hålls journalisten isolerad i en trång cell, detta trots att han inte har fällts för något brott. Både Assange fysiska och psykiska hälsa har rapporterats svikta.

Assange fästmö Stella Morris säger i ett uttalande till Daily Mail att journalistens liv hänger på en tråd, att han är i ”ett bedrövligt tillstånd” och är så mentalt påverkad av att sitta isolerad att han har fått svårt att formulera sammanhängande meningar.

– Julian är inte våldsam, han utgör intet hot för samhället. Han är en journalist som kämpar för informationsfrihet. Den här situationen drar skam över Storbritanniens rättssystem. Det är en smutsfläck på Storbritanniens internationella anseende”, sade Morris.

Hon kritiserade också hur den brittiska regeringen på ”ett oacceptabelt sätt” vikt ned sig för USA och låter främmande makt diktera hur man ska agera. Morris riktade vidare en uppmaning till såväl Storbritanniens premiärminister som USA:s president att agera.

– Det är dag för president Joe Biden att dra tillbaka anklagelserna mot Julian, och Boris Johnson bör begära att han gör det under G7-mötet i Cornwall den här veckan. Förhoppningsvis kan rättvisan då komma att segra.

Läs alla artiklar på Samnytt om Assange HÄR.