Uppsalas kommunalråd Fredrik Ahlstedt (M) önskade sig ett firande av den större storleken med kollegor och aktörer när han fyllde år. Födelsedagsfirandet var fem gånger så dyrt som tidigare firanden av kommunalråd och kostade skattebetalarna 115 000 kr.

Uppsala kommun brukar anordna mottagningar när kommunalråd fyller 50 år, vanligtvis rör det sig en tillställningar som maximalt kostar kommunen 20 000 kr. Den 16 februari tidigare i år anordnades firandet av  i Uppsala Konsert & Kongress kommunstyrelsens andre vice ordförande, Fredrik Ahlstedt (M), blev en större tillställning efter önskemål från Ahlstedt själv. Till festen bjöd kommunen in 300 gäster och firandet uppges kosta skattebetalarna 115 000 kr, avslöjar P4 Uppland.

Slutnotan för festtillfället innehöll kostnader på omkring 80 000 kronor för mat och alkoholfri-dryck. Därutöver en kostnad  på omkring 34 000 kr för linnedukar, blomsterarrangemang och lokalen.

I kommunhuset höjer ingen på ögonbrynen över Ahlstedts födelsedagsfirande som anses ligga inom ramarna för vad som är tillåtet. Marlene Burwick (S), fram till nyligen kommunstyrelsens ordförande, godkände inbjudningslistan.

– Väldigt mycket av kommunens arbete handlar om att ha relationer med andra. Därför har vi skrivit tydligt i riktlinjerna att se till det förhållandet när man bjuder in till en mottagning, säger hon.

”Följer reglementet”

Ahlstedt kommenterade under torsdagsförmiddagen kostnaderna och förklarade att han är ödmjuk inför kritiken. Kommunalrådet välkomnar en översyn, men menar samtidigt att firandet var inom ramarna för vad som är uppsatt inom kommunen. Den enda skillnaden mot tidigare firanden är antalet som han valt att bjuda in.

– Det var en 50-års uppvaktning som följer det reglementet som kommunen satt upp. Sen kan man alltid resonera vad som är rimligt eller inte, säger Ahlstedt till P4 Uppland.