Onlinetidningen Fria Tider avslöjar idag att försvarsmyndigheten FOI har sysslat med propaganda på engelska Wikipedia. I en Wikiartikel om MSB har FOI raderat besvärande fakta om MSBs genussatsning. I ett mejl erkänner presschefen Maria Hugosson att det är FOI som gömmer sig bakom den australiensiska IP-adressen.

Idag avslöjar Fria Tider att Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har redigerat en artikel på engelsk-språkiga Wikipedia som handlar om MSB. Den 30 januari har myndigheten tagit bort ett stycke som beskriver polska mediernas bevakning av bränderna i Sverige 2018 – nämligen att man i Polen hånade att MSB satsade 10 miljoner kronor på genusforskning och samtidigt var tvungen att låna polska brandmän för att släcka bränderna på sitt eget territorium.

Trots att uppgifterna var faktuellt korrekta och hade flera källor togs de bort av FOI med hänvisning till att det var ”ett politiskt uttalande”. Wikipedia lagrar och visar alla IP-adresser som redigerar dess artiklar anonymt. Den IP-adress som registrerades denna gång visade sig vara från Australien.

Fria Tiders publisher Widar Nord har dock lyckats att spåra tillbaka IP-adressen. Det har visat sig att adressen tillhör FOI. I ett mejl bekräftar myndighetens presschef Maria Hugosson till Fria Tider att IP-adressen tillhör FOI. I övrigt vill hon inte lämna någon kommentar.

Widar Nord menar i en kommentar till Samhällsnytt att försvarsmyndigheten har klantat sig rejält:

– FOI använder ett anonymt australiensiskt IP-nummer när de redigeringskrigar på Wikipedia, där ägarinformation saknas om man ställer en fråga på det gängse sättet, via det så kallade WHOIS-protokollet. Däremot har man lämnat så många andra tekniska spår efter sig att det knappast kan vara någon statshemlighet vem man är, så det är svårt att säga vad syftet är.

Detta är inte första gången som anställda på FOI avslöjas med att tillbringa sin arbetstid på Wikipedia. I början av januari kunde Samhällsnytt avslöja att FOIs enhetschef för säkerhetsanalys Mike Winnerstig sysslat med att rätta en artikel om sin egen person på Wikipedia under sin arbetstid och lägga till chefsbefattningar. I en kommentar till Samhällsnytt uppgav han då att han inte ser något märkvärdigt i beteendet och menade att denna insats var ”mycket väl använda pengar” för skattebetalare som varje månad betalar en lön på 62 tusen kronor till Winnerstig.

Winnerstig var även den tjänsteman på FOI som tillsammans med MSB koordinerat en satsning på jämställdheten under Totalförsvarsövningen 2020. Det återstår att se om det var han som härjade på Wikipedia även denna gång.

Hela avslöjandet kan läsas på Fria Tider.

LÄS MER: Försvarsmakten ska öva ”jämställdhetsperspektivet” – sparar samtidigt på kärnuppdraget