I en intervju med statstelevisionen idag offentliggjorde Folkhälsomyndighetens generaldirektör myndighetens nya strategi som går ut på att spåra smittade, testa och isolera enskilda fall. Därmed överger man den flockimmunitetsstrategi som Sverige var ensamma om i världen och som har lett till över 4 tusen dödsfall.

De katastrofala resultaten av antikroppstester som visade att endast 6% av svenskarna har haft Covid-19 mot prognostiserade 20-25% samt en stark internationell kritik och isolering av Sverige verkar slutligen ha lett till en ändring av Folkhälsomyndighetens analys av läget.

Att beslutet att låta viruset bränna fritt genom befolkningen som hittills har kostat drygt 4 tusen människor livet var fel medgavs indirekt av Folkhälsomyndighetens generaldirektör Jonas Carlson i en intervju med statstelevisionen idag. I ett avsnitt som kan ses nedan meddelar Carlson att myndigheten övergår till vad han kallar ”nästa steg” – det är nämligen samma strategi som resten av världen använde sedan början av pandemin. Strategin går ut på att testa, spåra och isolera enskilda fall av smittan.

Det nordiska landet Island har exempelvis lyckats med denna strategi till den grad att man i helgen öppnade nattklubbar igen i landet – som officiellt är fritt från smittan. Under hela pandemin har endast 10 islänningar dött av Covid-19. Samtidigt är dagens dödssiffra i Sverige 96 svenskar – vilket ökar den totala siffran till 4125 personer.

Även andra representanter för Folkhälsomyndigheten signalerar att man vill öka testningen. Det är dock oklart exakt hur man ska lyckas med det när varken regeringen eller myndigheterna har lyckats med målet att uppnå 100 tusen coronatester per vecka som sattes upp i början av april.

Istället för att öka minskar testningen något – från 32 tusen tester förrförra veckan till 28 tusen förra veckan.

Inte heller berör Carlson vilket ansvar han personligen och hans experter har för de 4 tusen svenskar som har dött i förtid av Covid-19. Det bör tilläggas att Folkhälsomyndigheten gång på gång nonchalerade smittan och exempelvis såg till att direktflyg från dåvarande smittohärden Kina fortsatte att landa på Arlanda i januari.

LÄS MER: Statsepidemiolog vilseledde om direktflyg från Kina: ”Det spelar ingen roll”

Så sent som i februari påstod Jonas Carlson att coronaviruset inte kommer att spridas i Sverige:

Detta för att bara några veckor senare byta fot helt och satsa på att den nya sjukdomen med okända konsekvenser skulle spridas fritt bland befolkningen.

Nu efter 4 tusen dödsoffer och under hotet av internationella sanktioner byter Carlson fot igen. Emellertid fortsätter myndighetens frontfigur Anders Tegnell att öka i popularitet bland befolkningen som liknar honom vid en rockstjärna.

LÄS MER: ”Anders Tegnell fan club” växer lavinartat: ”Tegnell vår befriare”