Det pågår en dragkamp mellan Sverige och USA om att få WikiLeaks-grundaren Julian Assange utlämnad. Enligt folkrättsexperten Mark Klamberg kommer Sverige att vinna den striden – detta beroende på att det slarv med kondomer som Assange utreds för i Sverige är ett allvarligare brott en de cirka 20 åtalspunkter om spioneri och dataintrång mot den amerikanska försvarsmakten som USA vill lagföra honom för.

Sedan Assange av Ecuador fråntogs det politiska asylskydd han tidigare haft, kastades ut från landets ambassad i London där han levt de senaste sju åren och fängslades för brott mot borgensvillkor, har både Sverige och USA dammat av sina tidigare utredningar och vill få WikiLeaks-grundaren utlämnad.

LÄS MER: Julian Assange grips av brittisk polis – begärs utlämnad till USA

I Sverige vill åklagare se Assange lagförd för våldtäkt efter att han slarvat med kondomen i samband med ett samlag med en kvinna. I USA har man radat upp minst 20 anklagelsepunkter om spioneri och dataintrång som vardera kan rendera en påföljd på tio års fängelse.

LÄS MER: Julian Assange döms till ett års fängelse av domstol i London

Enligt Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet. talar det mesta för att Assange utlämnas till Sverige när förhandlingar om utlämning om detta inleds efter att WikiLeaks-grundaren avtjänat det årslånga straff han nu dömts till i Storbritannien för att 2012 ha brutit mot villkoren för borgen.

– Brittiska myndigheter kommer att ställa sig frågan: vilket av brotten har företräde? Den svenska begäran kan då framstå som mer allvarlig, säger Klamberg till SVT Nyheter.

Klamberg förklarar att man måste jämföra hur allvarliga brottsanklagelserna är i respektive land. En sådan jämförelse talar enligt folkrättsexperten för utlämning till Sverige – ett kondomslarv i Sverige bör väga tyngre än ett 20-tal anklagelser om spioneri och dataintrång i USA.

LÄS MER: Ecuador överlämnar Assange datorer till USA – begärs åter häktad i Sverige

USA:s intresse av Assange grundar sig på WikiLeaks uppmärksammade och för landet obekväma avslöjanden om grova övertramp från amerikanska styrkor under militära operationer i Irak och Afghanistan.

På måndag fattar tingsrätten i Uppsala beslut om huruvida Assange åter ska häktas i sin frånvaro. Om domstolen beslutar att så ska ske kommer en europeisk arresteringsorder att utfärdas och överlämnas till Storbritannien.

LÄS MER: Julian Assange – en svensk rättsskandal

I dagarna kom rapporter om att Assange insjuknat i fängelset i Storbritannien. Var det rör sig om för sjukdom är oklart men hans tillstånd uppges vara allvarligt. Bedömare menar att insjuknandet kan vara en följd av att Assange ”utsatts för åratal av förföljelse och psykisk tortyr”.