I mitten av februari försvann en 15-årig dotter till ett hitrest romskt par i Borlänge. Det uppdagades snart att flickan avvikit självmant och sökt sig till socialtjänsten i en annan kommun för att komma undan föräldrarnas tvång att tigga. Nu döms föräldrarna till 1 år och 8 månaders fängelse samt utvisning för människohandel.

Flickan ska ha tvingats sitta utanför butiker och tigga i Sverige under två års tid, dvs sedan hon var 13 år gammal. Det framgår inte hur det varit möjligt för familjen att uppehålla sig i Sverige under så lång tid, då tidsgränsen för den fria rörligheten inom EU är 3 månader.

Flickan har enligt domen körts runt till olika ständer, bland annat Borlänge, Falun och Säter. ”Arbetstiderna” har ofta varit från klockan 9 på morgonen till klockan 20 på kvällen. Pengarna fick hon inte behålla, de tog föräldrarna, bland annat för att betala av lån som de tagit till hövdingar inom klanen i hemlandet.

Enligt uppgift har hela familjen varit involverade i tiggeriverksamheten, förutom den 15-åriga flickan och föräldrarna även två andra syskon. En bidragande orsak till att flickan flydde var att hon ofta fick utskällningar av föräldrarna för att inte ha dragit in tillräckligt mycket pengar under ett ”arbetspass”.

Mia Schyberg, som är regionkoordinator mot människohandel och prostitution i region Bergslagen, säger i ett uttalande till SVT att det är en viktig dom och prejudicerande vad gäller att utnyttja barn i organiserat tiggeri. Domen är den första i sitt slag i Sverige, trots att det organiserade hitresta tiggeriet varit ett fenomen i Sverige sedan Rumänien släpptes in i EU för drygt tio år sedan.

– Vi måste bli bättre på att uppmärksamma barn som utsätts för sådant här på våra gator, menar Mia Schyberg, men vill inte föreslå några konkreta åtgärder, exempelvis tiggeriförbud som en majoritet av svenskarna efterfrågar.