På onsdagen beslutade regeringen att införa ett förbud mot flera olika slags engångsprodukter i plast, bland annat bestick, sugrör och bomullstops.

Beslutet baseras på ett EU-direktiv om förbud mot engångsprodukter i plast som kan vara skadliga för naturen och kan ersättas med andra alternativ. Förbudet träder i kraft i april nästa år.

– Det är ett problem både för att vi får skräpigare gator och torg men också för att det till slut hamnar i havet och förstör djur- och växtlivet, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) till statstelevisionen

LÄS ÄVEN: Försäljning av plastpåsar ökar igen

Företag som säljer avhämtning av mat måste med start 2024 kunna erbjuda kunderna ett flergångsalternativ. Tillsammans syftar åtgärderna till att få bort all vad man betecknar som onödig plast och att den plast som ändå används kan återvinnas i högre grad.

– Det innebär också att vi får en mer cirkulär ekonomi där vi återvinner plast och se till att vi faktiskt inte bara köper och slänger utan att de kan komma tillbaka som nya produkter, säger Per Bolund.

Tuggummi och cigaretter

Även produkter som kan bidra till nedskräpning, som tuggummin och cigaretter som kastas på marken, kan straffas med böter. De 600 miljoner kronor som den avgiften förväntas dra in ska gå till städning och fördelas till kommunerna.

LÄS ÄVEN: Slutfimpat på gatan 2022 – nedskräpning kriminaliseras