➤ ISLAM I VÄST Nästa land att förbjuda den kvinnoförtryckande heltäckande slöjan – burkan och niqaben – kan bli Danmark. Detta efter att de två största partierna på vardera sidan blockgränsen – borgerliga Venstre och Socialdemokraterna – deklarerat att man stödjer en sådan lag.

Det var i onsdags som Danmarksvänliga Dansk Folkeparti lade fram ett förslag om slöjförbud. Partiet har lagt likande förslag tidigare men då inte fått gehör från en majoritet i Folketinget. Det förefaller man dock få denna gång.

Venstres politiska ordförande Jakob Ellemann-Jensen deklarerade på fredagen att hans parti nu stödjer ett förbud, efter att tidigare ha varit splittrat i frågan. Ellemann-Jensen slog fast att det i Danmark inte är OK att gömma sig i det offentliga rummet och kallade heltäckande slöja för ett ”mobilt parallellsamhälle”.

Nytt är också att Socialdemokraterna vänt i frågan och genom partiets ledare Mette Fredriksen aviserar att man nu ställer sig bakom ett slöjförbud. Fredriksen slog i ett uttalande på fredagen fast att heltäckande slöja ”är kvinnoförtryck och inget annat” och sade att hennes parti vill göra Danmark till ”ett burkafritt land”.

På den borgerliga sidan säger även Konservativa ja till ett förbud medan Liberal Alliance säger nej.

Danmark har under lång tid upplevt stora problem med salafism och andra grupper med radikala fundamentalistiska islamister. Hundratals invandrarkvinnor i landet lever idag under ett religiöst och kulturellt förtryck som tvingar dem att bära heltäckande slöja.

Ett slöjförbud stöds av en stor majoritet av danskarna. I en färsk opinionsundersökning svarade 62 procent att man vill ha ett förbud medan endast 23 procent är emot. Övriga respondenter vill inte svara på vad det tycker i frågan eller är osäkra.

Andra europeiska länder som på nationell nivå infört förbud mot de kvinnoförtryckande plaggen är bl.a. Frankrike, Belgien och Nederländerna. I flera andra länder råder lokala förbud. Ytterligare länder utreder införande av slöjförbud.

Även i Sverige vill en klar majoritet av väljarna ha ett förbud, men samtliga partier utom Sverigedemokraterna har än så länge valt att slå dövörat till folkopinionen.