I en ny Stockholmsmätning från Ipsos får SD ett fördubblat stöd jämfört med valresultatet samtidigt som inget av blocken ser ut att få majoritet.

Stödet för de rödgrönrosa skattas till knappt 45 procent och till drygt 43 procent för alliansen i Stockholms stadshus. Det är en nedgång för de rödgrönrosa med fem procentenheter medan stödet för alliansen gått ned marginellt.

Samtidigt ligger både Feministiskt initiativ och Kristdemokraterna nära treprocentsspärren – FI har minskat med 1,6 procentenheter medan KD tappat 0,8.

2014 fick SD lite drygt fem procent av rösterna. Nu ligger partiet på tio procent. Även Centerpartiet har ett näst intill fördubblat stöd.

Miljöpartiet har tappat kraftigt, minus ca fem procentenheter. Desto bättre går det för Vänsterpartiet som inte haft så bra siffror sedan 1940-talet, plus nästan fem procentenheter.

Hos C och V vill man inte ha Sverigedemokraterna som vågmästare och öppnar därför nu för uppgörelser över blockgränsen.

– Jag hoppas att SD blir så små som möjligt. Men om det här blir valresultatet får vi göra upp över blockgränsen i stora, viktiga, långsiktiga frågor, som landstingsalliansen gör upp med Miljöpartiet om kollektivtrafiken, säger Centerns gruppledare Karin Ernlund till Dagens nyheter.

Vänsterns gruppledare Ann-Margarethe Livh tror att de rödgrönrosa kan få egen majoritet.

– Men annars hoppas jag att det blir någon sorts överenskommelse mellan blocken. Att SD skulle få inflytande över politiken tycker jag vore förödande, säger Livh till DN.