Inom de närmsta åren kommer priset på vatten att fördubblas. Det spår vattenverkens branschorganisation Svenskt Vatten. Skälet till detta menar man är den påstådda globala uppvärmningen.

Enligt organisationen måste Sveriges kommuner öka investeringarna i vatteninfrastrukturen rejält under de närmaste åren. Detta beräknas medföra extra kostnader på sju miljarder kronor varje år i 20 år – totalt 140 miljarder.

– Vi räknar med en fördubbling av vattenpriset på tjugo år, säger Fredrik Vinthagen på föreningen Svenskt vatten till TT.

Då vattenförsörjningen betalas med avgifter blir det konsumenterna som får stå för den extra kostnaden.

– En vanlig familj i villa kan räkna med dubbla priset, eller cirka en tusenlapp per månad i stället för som nu cirka 500 kronor. Höjningarna kommer gradvis, i takt med investeringarna, och det är kanske inte den avgift som spräcker familjebudgeten, men det kommer att märkas, säger Fredrik Vinthagen.

Global uppvärmning

Skälet till det fördubblade vattenpriset menar man är den så kallade globala uppvärmningen och en ökad konsumtion av vatten.

– När det blir varmare konsumerar folk mer vatten. Vid toppar i förbrukningen hinner dagens vattenverk inte med att få ut rent vatten till alla samtidigt. Därför kan det, trots att vi bor ett av världens vattenrikaste länder, uppstå vattenbrist. För att motverka det krävs rejäla investeringar i vattenverk och ledningar.

Samtidigt understryker Vinthagen att medan det finns kommuner där vattenbristen tidvis är problematisk, som på Gotland, finns det inga problem med att få fram vatten till en normal hushållskonsumtion som mat, dryck och hygien. “Men vi måste ta tag i detta nu och börja investera i tid”, säger han.

LÄS ÄVEN: Tjörn utan dricksvatten – ”Sånt som brukar hända i Afrika”

Då Samnytt i juni 2019 uppmärksammade den hotande vattenbristen i Stockholm var det i stället den snabbt och kraftigt ökande befolkningsmängden som angavs som skäl till situationen.