Socialdemokraterna har fått se sig berövade betydande delar av LO-kollektivets väljare av SD och är idag mer ett invandrarparti än ett arbetarparti vad väljarbasen anbelangar. På den borgerliga sidan har Moderaterna nu drabbats av motsvarande problem med sina kärnväljare när allt fler företagare i stället lägger sin röst på Sverigedemokraterna.

Moderatledaren Ulf Kristersson vill inte ha med Sverigedemokraterna i den regering han skissar på till efter valet, endast partiets passiva parlamentariska stöd. Argumenten har i flera fall uppfattats som konstruerade och långsökta. Det verkliga huvudskälet kan vara ett annat – att man inte vill legitimera SD ytterligare som ett parti för landets företagare, en grupp som M traditionellt har kunnat räkna hem men håller på att tappa.

Statstelevisionen har tagit pulsen ute i företagarkollektivet efter att siffror från VALU vid Göteborgs universitet visat att allt större skaror näringsidkare ratar Moderaterna och föredrar Sverigedemokraterna. I höstens val kan det bli ännu fler om den exponentiella trenden håller i sig.

Om SD blir lika stora som M eller till och med större är inte Ulf Kristersson den självskrivne regeringsbildaren i ett alternativ till Magdalena Andersson. Statsministern i en konservativ blockregering kan då lika gärna heta Jimmie Åkesson, om vedertagen praxis för regeringsbildning ska följas.

Både traditionell företagspolitik och ”tillståndet i samhället”

Samnytt har kontinuerligt rapporterat om den otrygghet som många näringsidkare upplever i spåren av massinvandringen och de vidöppna gränserna. Invandrargäng trakasserar, hotar och misshandlar butikspersonal och andra företagare får sina lokaler länsade av hitresta ligor. Sverige är ett allt tuffare land att vara näringsidkare i-

– Det handlar om hur det står till i samhället, säger småföretagaren Ola Peters när han får frågan varför han gått från M till SD.

Ola driver en takfirma i Skåne med åtta anställda och har i likhet med många andra företagare tidigare tyckt att Moderaterna varit det självklara partiet för honom. Men så är det inte längre.

Har röstat SD i tre val – blir nu fjärde gången

I de senaste tre valen har det i stället stått Sverigedemokraterna på de valsedlar som Ola lagt i kuverten. Trygghetsfrågorna i spåren av den ansvarslösa migrationspolitiken som M bär ett tungt medansvar för har betydelse. Men SD ger numera även Moderaterna en match i de mer traditionella företagspolitiska frågorna och då blir valet enkelt.

– SD har en bra företagarpolitik, konstaterar Ola.

Konkret pekar han bland annat på arbetsgivaravgifterna som SD vill sänka. Förslaget om att slopa dem helt när en ensam småföretagare vill expandera och börja anställa uppfattar han som särskilt attraktivt.

Viktig väljargrupp att attrahera

Företagare, stor och små, utgör en betydande väljargrupp på närmare 400 tusen personer. Att kamma hem dem kan vara avgörande för det parti som vill vara den främsta utmanaren till den rödgröna regeringsmakten.

För att SD:s framgångar ska få betydelse för landets styre, krävs dock att man lockar ännu fler väljare från Socialdemokraterna. Regeringen har, trots kritik om vanstyre på en rad områden, lyckats förmedla bilden till väljarna att det i tider av pandemi, el- och drivmedelskris och hotbild från Ryssland är bäst att sitta still i båten och inte chansa på ett regeringsskifte. Om taktiken fungerar fram till september återstår att se.